USA

USA är fullt av kontraster och man finner ett brett utbud av olika landskap och kulturer i de olika staterna. Ikoniska landmärken, actionfyllda äventyr, hisnande vyer, bländande nattliv eller total avkoppling: USA har något för alla.

Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i USA.

Att köpa hus och lägenhet i USA

Som svensk är USA populärt att köpa hus och lägenhet i som investering eller som ett andra boende och då framförallt under den kalla delen av året i Sverige, oktober – mars månad, eller för att flytta hit permanent. Som svensk medborgare kan man för närvarande vistas 180 dagar per år och då 90 dagar åt gången i USA.

Utbudet av hus i de områden och stater svenskar köper i består av fristående villor, ”Townhomes” (motsv. radhus), samt fristående villor och ”Townhomes” i s.k. ”gate communities” med vakt och då belägna i typiska turistorter och vid golfanläggningar med gemensamma anläggningar som pool, tennisbanor, ”shuffle-boards”, gym m.m. För lägenheter, ägarlägenheter, finner man ett utbud av lägenheter i höghus, oftast vid kusten och i typiska turistorter och låghus i ofta 2-vånings radhuslängor. Det går en viktig skiljelinje med möjligheten att få hyra ur sin lägenhet på korttidsbasis och ingen möjlighet att få hyra ut. Denna möjlighet regleras av ”HOA-Home Owners Association”, samfälligheten i området. Oftast får man bara hyra ut på längre tid, 7 månader eller mer. För korttidshyra är det vanligast att man tillåter korttidshyra i s k ”Condominium Hotels”, motsv. lägenhetshotell, där man får hyra ut per dygn. Viktigt för lägenheter och hus i ”gate communities” att känna till är att det tillkommer en samfällighetsavgift, ”HOA-fee”, och denna är betydligt högre än motsvarande samfällighetsavgifter i Europa. I ”Condominium Hotels” är den högre än i traditionella lägenhetsområden, då området behöver ha gemensamhetsanläggningar som attraherar och efterfrågas av de som hyr, som gum, poolanläggningar, tennisbanor, klubbhu, bater och restauranger m. m.. Traditionell hyra som vi har i Sverige på bostadsrätter förekommer ej på ägarlägenheter.

Det finns en ägandeform för lägenheter i USA som heter ”Co-Ops”. I Florida är den mindre förekommande än i ex. New York. Ägandeformen motsvarar vår bostadsrätt där en styrelse ska godkänna köparen att få bli medlem och man har enbart rätten att bo och man får olika former av ägarbevis som aktier i föreningen, ett hyreskontrakt etc. Det kan vara svårigheter att försäkra sin bostad i en ”Co-Ops” förening och även andra svårigheter kan uppstå. Läs mer om ”Co-Ops” här (http://www.premiertitle.net/co-ops.html). ”Co-Ops” har därför betydligt mindre värde och bjuds ut på marknaden med låga attraktiva försäljningspriser. Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i USA.

Köpprocessen är enkel och man förhandlar fram ett pris med säljaren som accepteras och därefter för att huset eller lägenheten ska tas bort från marknaden lägger man 10 % i handpenning. Handpenningen sätts in på ett s.k. ”escrow account”, klientmedelskonto, som innehas av säljarens “Title company”, juristfirma. Om man vill ha förbehåll och återgångsklausuler läggs dessa i en separat bilaga till köpekontraktet som heter ”Contingency”, som ex. besiktning av bostaden och rätten att gå från köpet om bostaden är behäftad med allvarliga fel. När denna process är klar planeras en s.k. “closing”, ett avslut. Det är då ägandet av bostaden övergår från säljaren till köparen. Resterande köpeskilling sätts in på ”escrow account”. Räkna som köpare med ca 1,5 % på det förhandlade priset  i omkostnader vid ett köp.

Att resa till USA

Det finns förbindelser från Skandinavien och Sverige till de flesta flygplatser och stater i USA. Det finns utmärkta flygbussar inom det ordinarie upptagningsområdet för respektive flygplats. Flertalet av de större europeiska och amerikanska flygbolagen trafikerar USA:s större flygplatser och samarbetar, så antingen byter man flyg för slutdestinationen i Europa eller inrikes i USA eller som en kombination av dessa båda alternativen. Lågprisflygbolag från Stockholm och Köpenhamn börjar så smått flyga på USA. Även tyska lågprisbolag trafikerar USA.

Att göra i USA

Golf, båtliv, skidåkning, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking, cykling, paddling, motorsporter och hästsporter.

Klimatet i USA

USA har ett brett och skiftande klimat, från de tropiska regnskogarna på öarna i staten Hawaii och den tropiska savannen i södra Florida, i Everglades, till det subarktiska klimatet i Alaska. Öster om 100:e meridianen (skiljelinjen mellan det torra och det fuktiga klimatet) är det fuktigt subtropiskt klimat i sydöstra USA och med fuktigt kontinentalt klimat i nordöstra USA. Omfattande skogar finns i båda dessa regioner. Väster om den 100:e meridianen är det stäpp och gräsmarker med träd längs med vattendragen.

I sydvästra USA med och de hetaste och torraste platserna i USA. Längs Stillahavskusten är det mer av ett Medelhavsklimat i Kalifornien och norrut. Nordvästra USA är en av de blötaste delarna av USA och med stor tät skog. The Rocky Mountains., Cascades och Sierra Nevada har typiskt höglandsklimat och är också skogsklätt.

Maten i USA

USA har en varierad blandning av folk, religioner och kulturer, och denna mångfald återspeglas i maten. Den mat vi uppfattar som traditionell amerikansk mat är oftast bra och vällagad mat på alla typer av restauranger. Hamburgare med pommes frites är nog det mest amerikanska vi kan tänka oss. Men de generösa och populära salladerna är också populära liksom den amerikanska typen av sandwich. Ett säkert kort är annars att satsa på kött som är typiskt amerikanskt. På alla ställen, vare sig det är ett stort steakhouse eller världens minsta sylta görs hamburgarna ”from scratch”. På restaurangerna brukar man skylta med det man är bäst på, som till exempel kött, men det finns alltid annat att välja på från menyn också. Du behöver aldrig gå hungrig från en restaurang eftersom portionerna oftast är mycket stora. Äter man inte upp sin mat blir man erbjuden att ta med resterna hem i en så kallad "doggy bag". Till priserna tillkomer alltid sales taxes och utöver det får man även betala dricks, cirka 15 %.

USA

Stater