Huay Yang

Att köpa hus och lägenhet i Huay Yang

Som svensk är Huay Yang åter igen populärt att köpa hus och lägenhet i som investering, eller som ett andra boende och då framförallt under den kalla delen av året i Sverige, oktober – mars månad, eller för att flytta hit permanent.

Huay Yang är knappast något för den som söker ett intensivt nattliv. Byn är liten hur man än räknar antalet boende (cirka 3000 invånare i själva byn, 9000 i närområdet). I grunden är Huay Yang en fiskeby, dessutom finns omfattande odlingar av kokosnötter och ananas. Byn har en isfabrik, men i övrigt lyser industrierna med sin frånvaro. Provinsens huvudstad, Prachuap Khirikhan, ligger 25 km norrut, ytterligare 90 km norrut finns Hua Hin för den som söker en klassisk turistmiljö. Huay Yang må vara litet och oansenligt, men oslagbart för den som söker lugn och underbar natur. Havet och stränderna ligger aldrig långt bort, många hus har havsutsikt och en morgonpromenad på den nästan folktomma stranden är den perfekta starten på dagen. Två nationalparker finns på cykelavstånd från byn.

Kommunikationerna är billiga och bra. En fin motorväg gör buss- och biltransporterna mycket smidiga. Många bussar till och från Bangkok och Hua Hin har hållplatser i byn. Det finns en charmig järnvägsstation i byn, men tågen går inte särskilt ofta. Till Prachuap kan man ta morgontåget och sedan hinna tillbaka med ett eftermiddagståg, till Hua Hin kan man åka på morgonen men får i så fall ta tåget tillbaka nästa dag, och får då uppleva litet ”storstadsliv”. För att komma till Bangkok med tåg måste man utgå från Prachuap eller Hua Hin.

Att resa till Huay Yang

Flyg till Bangkok och därefter taxi eller taxi till ”Southern Bus station” och sedan buss till Huay Yang. Restid ca 4 timmar. Taxi finns på bottenplan av flygplatsen, väl skyltat i ankomsthallen.

Att göra i Huay Yang

Fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking och cykling.

Klimatet i Huay Yang

Vädret är aldrig riktigt dåligt i Huay Yang, om man nu ser det med svenska ögon. Årsmedeltemperaturen i provinsen ligger på 28,2 grader, vilket är mer än nog. Huay Yang har 3 årstider och om vi börjar med den riktigt varma perioden mellan mars-maj är det inte omöjligt att temperaturen hamnar på mellan 32 - 40 grader. Under perioden juni till mitten av oktober blir det gradvis mer ostadigt med en hel del regn med den mesta nederbörden i augusti till september,då det regnar rejält, men oftast i form av skurar och däremellan kan det vara riktigt fint väder. Högsäsongen för Thailand är i perioden i november – februari. Då kommer dagstemperaturen upp mot över 30 grader och under kvällarna kan man komma ner i ca 20 - 25 grader.