Hua Hin

Att köpa hus och lägenhet i Hua Hin

Som svensk är Hua Hin åter igen populärt att köpa hus och lägenhet i som investering, ett andra boende och då framförallt under den kalla delen av året i Sverige, oktober – mars månad, eller för att flytta hit permanent.

Den äldsta och mest traditionella av alla thailändska semesterorter är Hua Hin som upptäcktes av kung Rama VII redan på 20-talet. Då var den fortfarande en stillsam fiskeby och har fungerat som semesterort sedan dess. Orten besöks även till stor del av thailändarna själva som vill semestra och ta det lugnt. Förutom den sköna sandstranden som löper nästan fem kilometer lång har Hua Hin traditioner som sträcker sig långt bak i tiden. Golfen i Thailand till exempel började i Hua Hin för nästan 100 år sedan. Den första banan "Royal Hua Hin Golf Club" har sedan dess fått sällskap av ytterligare sju banor. Den senaste av dem "Black Mountain" som ägs och drivs i svensk regi.

Kungen har sitt sommarresidens "Klai Kangwon Palace" i Hua Hin och det gamla stationshuset (den mest fotograferade byggnaden i Hua Hin) står och glimrar vid den anrika tågstationen. Den byggdes en gång i tiden som vänthall till kungafamiljen och dess gäster. Den kungliga bostaden, teakpalatset kallat i folkmun, som byggdes år 1928 står öppen för allmänheten att besöka med guidade turer.

Förutom sol och bad på stranden finns fritidsaktiviteter för hela familjen. Allt från vattensporter till att upptäcka fantastiska parker, grottor och vattenfall. Är du intresserad av hur man framställer vin i Thailand ska du besöka ”Hua Hin Hills Vineyard” som ligger strax utanför Hua Hin.

På kvällarna dukas det stora shoppingområdet upp med otaliga stånd och det är stor variation på varorna. Ett mysigt område att promenera i. Blir du trött, törstig eller bara vill titta på förbipasserande kan du slå dig ned på någon av alla restauranger som ligger längs shoppingstråket.

Att resa till Hua Hin

Flyg till Bangkok och därefter taxi eller flygbuss direkt från Bangkok flygplats. Restid ca 2,5 timmar. Flygbussen kan reserveras direkt på Internet och taxi finns på bottenplan av flygplatsen, väl skyltat i ankomsthallen.

Att göra i Hua Hin

Golf, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking och cykling.

Klimatet i Hua Hin

Hua Hin är känd som ”den torra staden”. Anledningen är naturligtvis att det normalt regnar mindre här än på de flesta andra ställen i Thailand. I Hua Hin infinner sig den varma säsongen mellan mars och juni. Under dessa månader ligger medeltemperaturen på omkring 30 grader. I princip varje dag blåser det en svalkande bris. Den ständiga brisen, som ofta är särskilt signifikant under eftermiddagarna, är faktiskt något som skiljer Hua Hin från många av de andra thailändska semesterorterna. Det är också denna tillförlitliga bris som gjort Hua Hin till en världsdestination för kitesurfing. Under den varma perioden är dagarna och nätterna heta och luftfuktigheten påtaglig — ofta uppemot 90 procent. Dagarna är vanligtvis klara under de större delarna, men på eftermiddagarna blir det inte sällan lite molnigare. Trots att tidvattnet kan stå förhållandevis högt under perioden, är stranden fortfarande brukbar, p g a sin bredd och lämpar sig likväl för solbadning.

Den nederbördsrika perioden infinner sig i Hua Hin mellan juli och oktober. Under denna period är dagarna vanligtvis lite svalare än under den varma säsongen. Medeltemperaturen ligger omkring 28 grader. Trots namnet på säsongen regnar det inte varje dag och när nederbörden väl kommer handlar det snarare om skurar än om ihållande dagsregn. Icke desto mindre kan dessa skurar vara synnerligen kraftiga, med stor nedfallna vattenmängder på kort tid. Havet ligger vanligtvis mycket stilla under morgonen, men det kan börja gå lite ”gäss” senare framåt dagen. Strandytan är omfattande såväl under ebb som under flod.

Under den kalla perioden mellan november och februari sjunker medeltemperaturen och går ned emot 26 grader. Värmen är under denna period inte lika tryckande som under den varma perioden.