Cha Am och Cha Am Beach

Att köpa hus och lägenhet i Cha Am och Cha Am Beach

Som svensk är Cha Am åter igen populärt att köpa hus och lägenhet i som investering, eller som ett andra boende och då framförallt under den kalla delen av året i Sverige, oktober – mars månad, eller för att flytta hit permanent.

Cha Am ligger bara 15 minuters resa norrut om grannorten Hua Hin men har en helt annan karaktär. Mycket sker i stillhet; det handlar mindre om sol och bad och mer om en stor strandpicknick med kylväskor och Mekhongwhisky. På senare tid har Cha Ams småhotell och värdshus fått sällskap av satellitskrapor och stora semesteranläggningar, men de är väldigt få. Cha-Am är lugnt, till och med lugnare än Hua Hin. Riksväg 4 från Bangkok till Malaysia är stans pulsåder. Ett litet, behändigt centrum innehåller marknad, post, bank och bankomat och järnvägsstation. Men helst uppehåller man sig längs stranden och den långa lugna gatan Ruamjit Road. Här ligger de allra flesta restauranger, hotell och guesthouse.

Att resa till Cha Am och Cha Am Beach

Flyg till Bangkok och därefter taxi eller flygbuss direkt från Bangkok flygplats. Restid ca 2,5 timmar. Flygbusssen kan reserveras direkt på Internet och taxi finns på bottenplan av flygplatsen, väl skyltat i ankomsthallen.

Att göra i Cha Am och Cha Am Beach

Golf, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking och cykling.

Klimatet i Cha Am och Cha Am Beach

I Cha Am likt Hua Hin som ligger precis söder om Cha Am regnar det normalt mindre än på de flesta andra ställen i Thailand. I Cha Am infinner sig den varma säsongen mellan mars och juni. Under dessa månader ligger medeltemperaturen på omkring 30 grader. I princip varje dag blåser det en svalkande bris. Den ständiga brisen, som ofta är särskilt signifikant under eftermiddagarna, är faktiskt något som skiljer Hua Hin från många av de andra thailändska semesterorterna. Det är också denna tillförlitliga bris som gjort Hua Hin till en världsdestination för kitesurfing. Under den varma perioden är dagarna och nätterna heta och luftfuktigheten påtaglig — ofta uppemot 90 procent. Dagarna är vanligtvis klara under de större delarna, men på eftermiddagarna blir det inte sällan lite molnigare. Trots att tidvattnet kan stå förhållandevis högt under perioden, är stranden fortfarande brukbar, p g a sin bredd och lämpar sig likväl för solbadning.

Den nederbördsrika perioden infinner sig i Hua Hin och Cha Am mellan juli och oktober. Under denna period är dagarna vanligtvis lite svalare än under den varma säsongen. Medeltemperaturen ligger omkring 28 grader. Trots namnet på säsongen regnar det inte varje dag och när nederbörden väl kommer handlar det snarare om skurar än om ihållande dagsregn. Icke desto mindre kan dessa skurar vara synnerligen kraftiga, med stor nedfallna vattenmängder på kort tid. Havet ligger vanligtvis mycket stilla under morgonen, men det kan börja gå lite ”gäss” senare framåt dagen. Strandytan är omfattande såväl under ebb som under flod.

Under den kalla perioden mellan november och februari sjunker medeltemperaturen och går ned emot 26 grader. Värmen är under denna period inte lika tryckande som under den varma perioden.