Thailand

Thailand, officiellt Konungariket Thailand, tidigare känt som Siam, är ett land beläget i centrala delen av Indokinahalvön och Sydostasien. Thailand, ofta kallat ”Land of Smiles” har det officiella namnet Prathet Thai ("De frias land"). Landet består av sju regioner indelat i 76 provinser. Regionerna är Bangkok Region, Sub - Cental Region, Eastern Region, Western Region, Northern Region, Northeastern Region, Southern Region. Svenskarnas köp av bostad tog fart under 90-talet och populariteten har fortsatt och är idag är svenskars köp främst koncenterade kring Hua Hin och Cha Am, Huay Yang, Phuket och Mae Phim.

Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Thailand. Vi samarbetar uteslutande med lokala, av thailändska staten licensierade, advokater för att ge er ett tryggt och säkert köp av nybygge och ”resale” hus och lägenheter.

Att köpa hus och lägenhet i Thailand

Som svensk är Thailand åter igen populärt att köpa hus och lägenhet i som investering, som ett andra boende och då framförallt under den kalla delen av året i Sverige, oktober – mars månad, eller för att flytta hit permanent.

Man får göra en skiljelinje mellan hus och lägenheter för den inhemska marknaden och hus och lägenheter anpassade för den internationella marknaden och för thailändsk högre medelklass och rika som köper hus och lägenheter för ren investering, att hyra ut på lång och kort tid, eller i vissa orter som ex. Hua Hin som ren statussymbol för rika Bangkokbor, lägenheter i höghus s k ”condominiums” precis vid stranden och som endast används ett begränsat antal veckor per år. Denna andra marknad av internationella köpare och välbeställda thailändare finns idag längs med hela kustlinjen av Thailand. Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter Thailand.

Utbudet för investering och den internationella marknaden består av lägenheter i ofta höghus s k ”condoniums” ofta belägna vid stranden och fristående villor och då i s k ”gate communities” med vakter och gemensamma anläggningar. Samtliga belägna nära eller vid kusten. Hustyperna är antingen i modern stil eller en mix av traditionell thailändsk stil och moderna material.

Man kan inte låna som utländsk medborgare i Thailand, utan det normala är att man lånar i Sverige.

Som utländsk medborgare finns det två ägarformer, ”Freehold”, bolagsform och ”Leasehold”. tomträtt. ”Freehold” är med ett bolag som äger fastigheten med en thailändsk passiv ägare som äger, ”på papperet”, en del av bolaget och du som utlänning äger resterande del. Man behöver en revisor och advokat som handhar bolaget och detta medför en årlig kostnad om ca 20 000 Baht per år. Denna bolagsform är svår att få för nybyggda hus och vid försäljning av existerande bolag för ”Freehold” med tillhörande fastighet görs en ren bolagsöverlåtelse av det redan registrerade bolaget. Omkostnader vid ett köp av en fastighet med ”Freeehold” är kostnader för advokats omregistrering av ägare eller nybildat bolag, ifall av att ett bolag innehåller mer än en fastighet, om ca 100 000 Baht.

”Leasehold”, tomträtt är i en total tidsperiod av på 3 gånger 30 år, totalt 90 år. Vid försäljning erhåller den nya köparen av markägaren nya 3 gånger 30 år, totalt 90 år. Man erhåller lagfart hos ”Land Office” (motsv. Lantmäteriet i Sverige) med hus på ofrivillig grund, tomträtt, likt i Sverige.

Omkostnader för köparen vid köp är ny ”Land lease” antingen med en årlig avgift om ca 10 000 Baht eller betalning för de 30 första åren med ca 100 -125 000 Baht.

För lägenhet gäller antingen ”Leasehold” eller ”Condomium Act”, som kräver fördelningen 49% thailändska ägare och 51% utländska ägare i en urbanisation eller enskild byggnad.

Klimatet i Thailand

Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider. Den kalla perioden november-februari, den varma perioden april-maj med temperaturer mellan 26 - 37 grader och till sist den nederbördsrika perioden juni-oktober med stor nederbörd i de södra och sydöstra delarna, men mindre och mer oregelbunden nederbörd i de norra och nordöstra delarna. Den varmaste periodern infaller under april-maj och september-oktober. Det är under den här periodern som vinden framför allt blåser ifrån sydväst. Under den övriga delen av året så påverkas landet av nordostliga vindar, vilket medför att dygnstemperaturen sjunker till mellan 13 - 33 grader och regnet minskar.

Maten i Thailand

Intresset för den Thailändska maten har ökat i Sverige beroende på att allt fler svenskar besöker och bor i Thailand och på så sätt kommer i kontakt med den Thailändska matkulturen. Den thailändska maten kan med viss sanning delas upp i den norra och den södra mattraditionen. Den norra med mycket kötträtter och den södra, som har påverkats av närheten till havet, med mer fisk och skaldjursrätter. En sak har maten dock gemensamt, riset och chilipepparn. Ris är basingrediensen i thailändsk mat och odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya. Thailand är en av världens viktigaste exportörer av ris. Den thailändska maten är smakrik och stark på grund av det flitiga användandet av chilipeppar och andra kryddor. Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika Thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra er från att uppleva det smakrika Thailändska köket.