Surrey

 

Att köpa hus och lägenhet i surrey

Surrey är ett grevskap i sydöstra England med en yta på 1 663 km2 och med omkring 1 miljon invånare (år 2001). Surrey gränsar mot Kent i öst, East Sussex i sydöst, West Sussex i söder, Hampshire i väster och sydväst, och Berkshire i nordväst och mot Storlondon i nordost. Länsstaden är Guildford. Surrey County Council ligger utanför dess jurisdiktion i Kingston upon Thames, en stad som har administrerats som en del av Storlondon sedan år 1965.

Idag är administrativa Surrey uppdelad i elva distrikt: Elmbridge, Epsom och Ewell, Guildford, Mole Valley, Reigate och Banstead, Runnymede, Spelthorne, Surrey Heath, Tandridge, Waverley och Woking. Servive som vägar, mineralutvinningstillstånd, utbildning, strategiskt avfall och återvinningsinfrastruktur, födsel-, äktenskaps- och dödsregistrering, samt sociala och barnomsorg administreras av Surrey County Council. Londons städer i Lambeth, Southwark, Wandsworth och delar av Lewisham och Bromley tillhörde grevskapet Surrey fram till år 889. Boroughs of Croydon, Kingston upon Thames, Merton, Sutton och Richmond upon Thames, söder om Themsen, var en del av Surrey fram till år 1965, när de också införlivades i Storondon. Samma år utvidgades länet norr om Themsen genom tillägg av Spelthorne, som ett resultat av upplösningen av Middlesex. På grund av denna expansion gränsar moderna Surrey också till Londons städer Hillingdon, Hounslow, Kingston upon Thames, Sutton, Croydon och Bromley.

Surrey är ett särskilt välmående grevskap, till stor del beroende på närheten till flygplatserna i London, Heathrow och Gatwick, samt tillgång till flera stora viktiga motorvägar (M25, M3 och M23) och jänvägslinjer till centrala London. Högst BNP per capita av något engelskt grevskap och några av de högsta markandsvärdena på fastigheter utanför centrala London.

Att resa till Surrey

Till London flygplatser med flertalet av de större europeiska flygbolagen och även lågprisflyg och sedan taxi eller lokaltåg från London Heathrow och Gatwick med tågbyte till orter i Surrey.

Att göra i Surrey

Ridning, vandring, kultur- och nöjesutbud i närliggande London.