Storbritannien

Storbritannien är fullt av kontraster och man finner ett brett utbud av olika landskap och kulturer. England, Wales, Skottland och Nordirland är alla unika länder med sina egna seder, kulturer och traditioner. Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Storbritannien.

England är det största landet i Storbritannien, och med London som huvudstad, den största staden i Europa. 960 km vacker kust och med några av världens främsta turistattraktioner. England är indelat i nio olika regioner, var och en med sin egen unika personlighet, historia och kultur - från de böljande kullarna i Cotswolds och charmiga byar i Cornish till den livliga staden London och de dramatiska kustlinjerna i North East.

Att köpa hus och lägenhet i England och Storlondon

Utbudet av hus består ofta av äldre hus som typiska viktorianska hus och radhus, hus i ”Georgian” stil och hus i ”Edwardian”stil. För lägenheter finner man ett bredare utbud från lägenheter i äldre stil, vanligast med viktorianska tvåvåningsradhus, till ultramoderna lägenheter i storstäderna, främst Storlondon. Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenhet i England och Storlondon.

Det finns två typer av ägandeform, ”Freehold” och ”Leasehold”. Freehold är med eget ägande av fastigheten, hus och ägarlägenhet och Leasehold, vanligast i storstäder, är med ett hyresavtal, ”lease”, som ger dig rätt att bo i din köpta bostad för en viss tid. Längden på ett hyresavtal kan variera, men vanligast är en ”lease” på 99 år. Den tid som är kvar på hyresavtalet kommer att minska allt eftersom som åren går och kommer så småningom att ta slut. Till exempel kan du ha 20 år kvar på ett 99-årigt hyresavtal vid köp. Hyresavtalet kan köpas och säljas när som helst, men det kan vara svårt att hitta en köpare, om det är mindre än 20 år kvar på hyresavtalet. Det är oftast möjligt att förlänga hyresavtalet, men det kan bli dyrt.

Kontrollera noga ”Leasehold” före köp. Om du köper en fastighet med ”Leasehold” och det finns ett problem med hyresavtalet bör det redas ut innan kontrakt skrivs. Detta kan innebära att säljaren först måste förlänga hyresavtalet för lägenheten eller huset, eller reda ut en tvist om reparationer med hemmansägaren (eller andra arrendatorer i byggnaden). Detta kan fördröja försäljningen, men kan vara lättare att göra före tillträdet, än att hantera problemen när du flyttat in. ”Leasehold” är oftast skrivna med ett juridisktspråk och på engelska och måste undersökas noggrant av en advokat innan du köper. Detta för att se till att inga orimliga villkor finns om hur fastigheten förvaltas.

Köpprocessen

Första steget är att anlita en besiktningsman för att besiktiga fastigheten. Om du inte är nöjd med vad besiktningsrapporten kommer fram till har du möjlighet att avsluta köpet, innan du drabbas av några andra kostnader. Om du vill fullfölja köpet, men undersökningen rekommenderar att du får offerter för de arbete som ska utföras bör du ta in offerter för att få en uppfattning om reparationskostnaderna. Om det är en hel del arbete som behöver göras, kan du gå till säljaren och omförhandla priset. En byggnadsbesiktning kostar normalt mellan 500 – 1 000 pund.

Efter att din advokat har genomfört alla nödvändiga kontroller kommer du bli ombedd att underteckna ett köpekontrakt som juridiskt binder dig till köpet. Du måste i samband med köpekontraktet betala en deposition för fastigheten, vanligtvis mellan 5 - 10% av priset. Vid köpekontraktet kommer man överens om ett datum för att genomförandet av försäljningen.

Ett överlåtelseavtal dokumenterar överlåtelsen, som förbereds och undertecknas av båda parter. Ett tillträdesdatum förhandlas fram. Mellan kontraktsskrivning och tillträdesdatum registreras lagfarten i fastighetsregistret, samt stämpelskatt och andra avgifter för registrering betalas. Därefter överlämnas lagfartshandlingar och nycklar vid tillträdesdatum till dig som köpare.

Omkostnader vid köp

Advokat, mellan 0,5 – 1% av försäljningspriset. Stämpelavgift på fritidsfastigheter 0 (upp till 125 000 pund) – 4% (över 500 000 pund) och vanliga fastigheter 0 (upp till 125 000 pund) – 7% (över 2 miljoner pund) på försäljningspriset. Lagfartsregistrering mellan 0,04 – 0,15% på försäljningspriset. Dessutom, likt Italien, betalar man arvode till den lokala mäklaren och moms med 17,5% på arvodet.

Omkostnader som ägare av en fastighet

Vid ”Leasehold” utgår en årlig tomträttsavgäld till hemmansägaren för tomträtten. Fastighetsskatt som numera går under s k ”Council Tax” och är i genomsnitt ca 1 200 pund per år.

Klimatet i Storbritannien och England

Det brittiska klimatet är milt tack vare närheten till den varma Golfströmmen, och vädret bestäms i regel av sydvästliga vindar och lågtryck som passerar från Atlanten. Vädret är således mycket omväxlande.

Maten i Storbritannien och England

Brittisk mat består av en uppsättning av olika matlagningstraditioner. Brittisk mat har beskrivits som ”angenäma rätter med lokala kvalitetsråvaror, matchade med enkla såser för att framhäva smaken, snarare än att förklä den." Brittisk mat har påverkats av kulturella mattraditioner och då främst av de nationaliteter som har bosatt sig i Storbritannien.

I London speciellt, har man inte bara experimenterat med det bästa av brittiska köket, utan det bästa som finns från världens alla hörn med många olika etniska kök där kinesiska, indiska, italienska och grekiska restauranger är bland de mest populära influenserna. Även om vissa traditionella rätter som rostbiff och Yorkshirepudding, Cornish piroger, biff och njure, ”fish and chips”, fortfarande är populära maträtter, har det skett en betydande förändring av matvanorna i Storbritannien. Ris och pasta har stått för minskningen av potatiskonsumtion och konsumtionen av kött har minskat. Vegetabiliska oljor och salladsoljor har till stor del ersatt användningen av smör.