Västra Algarve

ATT KÖPA HUS OCH LÄGENHET I väsTRA ALGARVE

Det var härifrån som portugiserna på 1 400-talet reste iväg på sin upptäcktsresor som ledde dem till nya folk och kulturer och det är i Algarve idag som de flesta utlänningar besöker och även bosätter sig i. Algarve är även svenskarnas favoritregion att bosätta sig i och då i alla tre delområdena Västra Algarve, Lagos med omnejd, Centrala Algarve och i Östra Algarve, Tavira med omnejd.

Naturen består av berg inåt landet, kuperad kust västerut och mer flack kust österut. Staden Silves har bevarade spår av sitt arabiska förflutna och Lagos spår från slavhandeln och upptäckarperioden. Mer kosmopolitiska Portimão och Albufeira är livliga städer både natt och dag. Tavira är ett skyltfönster för traditionell arkitektur och Faro, porten för flyg och båt i området, med dess vackra historiska centrum. Vilamoura är ett centrum för golf med ett flertal golfbanor och även för marin miljö med båtliv.

Ubudet består av lägenheter i modernare byggnader nära eller vid kusten och då i större kustorter, samt friliggande villor i modern stil eller modernare villor i mer klassisk stil med puts och sadeltak beklätt med tegelpannor i eller utanför kustorterna. Det finns även ”Townhouse”, radhus nyare eller traditionell stil inne i mindre byar en kort bit från kusten.

Västra Algarve räknar man vanligtvis Portimão och västerut. Algarvs minst utvecklade område är nordvästra Algarve med nationellt skyddade naturreservat, orörda stränder, vilda kuster, spetsiga klippor, och Västra Algarve är även hem för Europas mest sydvästra punkt, Cabo de São Vicente (Cape St Vincent). Västra Algarve och väster om Lagos har en mycket dramatisk klippkust med små badvikar.´nellan klipporna.

ATT RESA TILL VÄSTRA ALGARVE

Till Faro flygplats med flertalet av de större flygbolagen i Europa, samt lågprisflygbolag från Stockholm och Köpenhamn och TAP via Lissabon eller Lissabon flygplats, sedan buss eller hyrbil med motorvägen A2, restid ca 2,5 timmar. Därefter med buss inne från Faro eller hyrbil.

ATT GÖRA I VÄSTRA ALGARVE

Golf, båtliv, fiske, vattensporter, surfing, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking, cykling och hästsporter.

KLIMATET I VÄSTRA ALGARVE

Det blir sällan obehagligt varmt under sommaren och det blir sällan obehagligt kallt på vintern. Våren varar i flera månader i början av februari-mars varje år. Naturen är vacker under hösten, när löven ändrar färg på många av de lokala träden. Vintern och sommaren är också behagliga årstider i Algarve, med vintern som varm tillflyktsort och sommaren för sitt strand- och båtliv. Man behöver sällan oroa sig för regn i regionen, som nästan varje dag har sol. Men den tid som anses vara en regnperiod i området är vintertid, med eventuella regnskurar med början i november och som fortsätter in i februari.

Lagos, mot den västra delen av Algarve, tenderar att vara blåsigare och svalare än många av de andra kuststäderna. På den västra kusten, vindarna som sveper från Atlanten innebär lägre temperaturer och stränder mer lämpade för surfare än solbadare.

Generellt finner vi att när vi kör västerut längs Algarvekusten, förlorar vi omkring 2-3 grader i temperatur jämfört med Östra Algarve. Naturligtvis kommer det att finnas tillfällen då det är tvärtom, men det är vår allmänna slutsats baserad på de år vi har bott här.