Norra Portugal

Att köpa hus och lägenhet i Norra Portugal

Utbudet av hus består av traditionella typiskt portugisiska lanthus på landsbygden med ofta vit puts med ockrafärgad sockel och ockrafärgade ramar runt alla fönster och dörrar. Husen längs med kusterna är antingen moderna funkisinspirerade villor eller modernare villor i mer traditionell stil med sadeltak beklädda med tegelpannor och putsad fasad med tegelstomme eller lättbetongstomme. Lägenheter längs med floden Douro, där svenskar köper lägenheter, består nästan uteslutande av lägenheter i lägre byggnader upp till 5 – 6 våningar

Det var i Porto och i regionen Norra Portugal som Portugal grundades på 1 100-talet och Portugal blev ett enat folk och en nation. Porto, världsarvsstaden, är huvudorten. Porto är känt främst för portvinet som skeppas härifrån över hela världen, men också för ett arv av gamla kyrkor och monument, som katedralen och kyrkan i São Francisco, och moderna byggnader, till exempel Casa da Música och Serralves Museum. Svenskar köper främst hus och lägenheter i Porto och längs med Dourodalen, både norr och söder om floden.

Regionen korsas av floden Douro som löper längs raviner, berg och dalgångar där Douroviner produceras. Det är härifrån som vinet skickas till loger i Vila Nova de Gaia. I detta området av berg och naturparker, är regionens kulturarv med sina slott, som slottet i Guimarães, och helgedomar och kyrkor, för pilgrimsfärder på sommaren. Du hittar barockarkitektur i norra Portugal i sten och med förgyllda sniderier sida vid sida med landsbygdens kapell. I städer, som bibehållit sin mindre storlek utan utbyggnader, till exempel Viana do Castelo, Braga, Lamego, Chaves och Vila Real, finner du det genuina Norra Portugal och det genuina portugisiska folket.

Att resa till Norra Portugal

Till Porto flygplats med flertalet av de större flygbolagen i Europa och TAP via Lissabon flygplats. Sedan buss eller taxi till Porto och  till övriga orter i Norra Portugal hyrbil eller buss.

Att göra i Norra Portugal

Båtliv, fiske, vattensporter, surfing, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking, cykling och hästsporter.

Klimatet i Norra Portugal

Norra Portugal får mer regn än andra områden i Portugal, men det betyder inte att det regnar konstant. Under vårmånaderna exploderar grönskan i gröna nyanser och med färgglada blommor.
Det kan regna någon månad under året i norra Portugal, och det kan vara ganska fuktigt nära kusten. För det mesta kan somrarna i Norra Portugal bli mycket varma och vintrarna kan bli kalla. Specifikt väder och temperaturer kan variera beroende på höjd (lägre höjder är hetare än högre höjder).
På grund av mängden regn och nederbörd som Norra Portugal får i jämförelse med södra Portugal, är bladverk och landskap väldigt olika i de två regionerna. Den norra delen är mycket mer grön och frodig.