Portugal

Tänk dig att leva i ett land där du kan hitta en mängd olika landskap och miljöer på ett litet område. Sandstränder så långt ögat kan nå, gyllene slätter och berg, pulserande och kosmopolitiska städer och en tusenårig historia. Här kan du utöva vattensporter som kitesurfing, surfing, segling, spela golf på de bästa banorna i världen, begrunda naturen, uppleva de mest välbevarade romerska lämningarna, eller bara komma ut på landet och upptäcka oslagbara kulturarv, bra viner och god mat. Vi talar om Portugal.

Portugal är indelad i sju regioner, där Algarve, Lissabon med Estoril och Cascais, Centrala Portugal med Silverkusten och Norra Portugal med Porto är de mest efterfrågade regionerna bland svenskar.

Portugiserna är trevliga och vänliga. De välkomnar alla besökare, oavsett var de kommer ifrån. En stor del av befolkningen talar främmande språk, särskilt engelska, vilket gör det lätt som svensk att göra sig förstådd och klara av det vardagliga livet som boende svensk i Portugal.

Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Portugal.

Att köpa hus och lägenhet i Portugal

Som svensk är Portugal idag mycket populärt att köpa hus och lägenhet i som investering, ett andra boende eller som ett permanent boende och då ofast kopplat med s k NHR status, ”Non Habitual Resident”, där svenska seniorer enbart betalar s k SINK-skatt i Sverige på 20% av sin pension och ingen inkomstskatt i Portugal överhuvudtaget och med 10 års skattefrihet på tjänstepensioner från Sverige. Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Portugal.

Utbudet av hus består av traditionella typiskt portugisiska lanthus på landsbygden med ofta vit puts med ockrafärgad sockel och ockrafärgade ramar runt alla fönster och dörrar. Husen längs med kusterna är antingen moderna funkisinspirerade villor eller modernare villor i mer traditionell stil med sadeltak beklädda med tegelpannor och putsad fasad med tegelstomme eller lättbetongstomme. Lägenheter längs med kusterna, där svenskar köper lägenheter, består nästan uteslutande av lägenheter i lägre byggnader upp till 5 – 6 våningar och i Estoril-Cascais och Lissabon av högre byggnader med upp till 25 våningar.

Det finns inga restriktioner för utlänningar att äga en fastighet i Portugal. Köpprocessen för att köpa en fastighet, hus och ägarlägenhet, är ganska enkel. När en köpare har hittat en lämplig fastighet och kommit överens om priset med säljaren är nästa åtgärd att kontakta en advokat som kommer att vägleda och hjälpa köparen genom processen. Vi har kontakt med bra advokater på plats i Portugal.

En advokats uppgift är att utarbeta avtal och initiera processen för att kontrollera fastighetens lagfart och att lagfarten är ren från panter och servitut. En kontroll av lagfarten kommer att ske i fastighetsregistret, ”Conservatoria de Registo Predial” hos den lokala kommunen och en ny sökning på finansministeriet, ”Repartição de Finanças” för att säkerställa skatteregistrering på fastigheten och att det inte finns några obetalda avgifter. Ett skattenummer, ”Numero de Contribuinte”, ansöker man hos det lokala skattekontoret, eftersom detta kommer att bli nödvändigt för de flesta transaktioner i Portugal.

Man gör därefter ett köpekontrakt, ”Contrato de Promessa de Compra e Venda”, som innehåller uppgifter om försäljningsvillkoren och andra avtal för överlåtelsen. När detta väl har undertecknats blir båda parter juridiskt bundna. En deposition på 10% av köpeskillingen brukar lämnas in i detta skede och parterna ska komma överens med notarien om ett tillträdelsedatum. Din uppgift som köpare är därefter att betala den kommunala fastighetsskatten, ”Imposto Municipal Sobre Transamissões - IMT”.

Affären avslutas med tillträde och lagfart i ”Escritura Publica de Compra e Venda” som undertecknas inför en notarie och registreras officiellt. Samtidigt betalas återstoden av köpeskillingen i enlighet med bestämmelserna i köpekontraktet, samt notarieavgift, registreringsavgift, stämpelskatt och transferskatt. Fastigheten kommer därefter att registreras i den nya ägarens namn på ”Conservatoria de Registo Predial”.

Omkostnader vid köp

I grova drag är det nedan kostnader som gäller vid ett fastighetsköp. Om man köper för ett permanentboende är köpmomsen lägre. Ta kontakt med oss på City & Country Homes för exakta omkostnader vid köp.

Fastighetstransferskatt, eller köpmoms, tas ut med en fast avgift upp mot 6,5% och går efter en trappstege efter försäljningspriset eller aktuella marknadsvärdet, den av de två som är högst på den köpta fastigheten, hus, tomt eller ägarlägenhet. Registreringsavgifter, inklusive notarieavgifter, är runt 0,20% till 1,20% av fastighetsvärdet. Stämpelskatt tas ut med en fast avgift på 0,80%. Advokat kostar mellan 1 400 Euro – 2 500 Euro plus moms om 23%.

När du äger en fastighet, hus eller ägarlägenhet

Följande räkningar måste betalas, efter förbrukning:
• El.
• Telefon.
• Vatten.
• Sophämtning. • Samfällighetsavgift för ägarlägenhet och hus med gemensam anläggning (varje månad).
• Fastighetsskatt. • Uthyrningsinkomster beskattas med 25% på nettoinkomsten för ej fast bosatta. Fast bosatta betalar efter uthyrningsinkomstnivå mellan 12 % (inkomster upp till 4 100 Euro) och 40% (inkomster över 51 251 Euro).

Vinstskatt vid försäljning

25% av nettointäkten för ej fast bosatta.

Klimatet i Portugal

När det gäller klimatet, är vintrarna milda och somrarna varma och torra. Antalet soltimmar per år når värden så höga som 3 300 soltimmar per år i södra delen av landet och 1 600 soltimmar per år i norra delen av landet, några av de högsta värdena i Europa.

Maten i Portugal

Portugals köket är lika rikt och varierande som dess olika regioner. Det mest utmärkande draget för portugisiska köket kommer från havet. Njut av en enkel grillad fisk, alltid fräscht och olika slags färska skaldjur som det finns gott om längs med hela kusten. ”Cataplanas”, bouillabaisses och alla andra fisk- eller skaldjursrätter är också utmärkta val.

För kötträtter finns ex. ”Cozido à Portuguesa”, som är en blandning av kött, grönsaker och olika korvar, tillagad på ett utsökt sätt. Portugal har utmärkta ursprungsbeteckningar och med kött från norr till söder, oavsett om det är nöt, fläsk eller lamm. Många grönsaker och frukter har också bra utmärkta ursprungsbeteckningar, särskilt som många grönsaker och frukter är ekologiskt producerade. Portugisisk olivolja är av högsta kvalitet och är en del av varje maträtt, däribland torskrätter, för vilket det sägs att det finns över 1 000 recept på.

Varje maträtt är anpassad till ett visst portugisiskt vin. Hela landet producerar vin och medan portvin är känt att komma från just Porto och floden Douros dalgångar, så är Alentejoviner och många andra bordsviner utmärkta.

Ostarna är fantastiskt goda. ”Queijo da Serra” (bergsost från Serra da Estrela) toppar listan och inte minst alla ostar från regionerna Centrala Portugal, Alentejo och Azorerna som är delikata.
Efterrätterna, vars rötter går tillbaka till de många klosterna där de ursprungligen framställdes, som en ”Pastel de Nata” med syrlig smak är ett måste. Gott till kaffe, som dricks i form av espresso. Måltiderna avslutas oftast med ett starkvin och då gärna ett Madeiravin.