Monaco

Monaco

Furstendömet Monaco är knappt två kvadratkilometer fyllt med konst och kultur, fina middagar, överdådiga hotell, lyxshopping, non-stop nattliv och spänning i det legendariska Monte Carlo. Det och mycket mer kommer man att uppleva, om man besöker lilleputlandet på den Franska rivieran

Monte Carlo är inte huvudstad i Monaco, som en del felaktigt tror, utan ett distrikt i landet Monaco. Landet är indelat i sju distrikt/områden: Annonciade (första distriktet man kommer in i från Frankrike), Larvotto (med Monacos enda strand), Monaco-Ville (gamla sta’n), Condamine (hamnen), Monte-Carlo (affärer och kasinot), Jardin Exotique (botaniska trädgården och dess kvarter) och Fontvieille (rekreation och lätt industri). Utan några naturresurser att exploatera än dess läge och klimat, har furstendömet blivit en utväg för turister och ett skatteparadis för privatopersoner och företag. Monaco är sex gånger större än Vatikanen och världens mest tätbefolkade självständigt land.

Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Monaco.

Att köpa hus och lägenhet i Monaco

En stor del av den tillgängliga fastighetsmarknaden i Monaco består av lägenheter, från små studios till stora lyxiga duplex-, triplex- och takvåningar. Utsikt över hamnen och Formel 1-banan är naturligtvis dyrare. Det finns också ett urval av lyxiga villor och vackra radhus och dessa är ännu mer värdefulla.

Att förvärva ett hus eller lägenhet i Monaco är ganska enkelt. Det finns inga restriktioner för utlänningar. Du behöver hjälp av en advokat för att säkerställa att villkoren i avtalet är korrekta och överensstämmer med lagen. Köpet sker oftast i två steg: Skriva köpekontrakt och därefter s k ”closing” hos en notarie. Vid undertecknandet av köpekontraktet uppmanas man som köpare att betala en deposition på 10% av priset, som kan deponeras på ett klientmedelskonto hos advokaten. Man kan även bli ombedd att underteckna ett förkontrakt. Detta är vanligt vid en mycket efterfrågad och attraktiv lägenhet eller hus. Det finns ingen konsumentskydd som ger dig rätt att ompröva ett hastigt köp och härmed återfå dina insatta pengar.

Omkostnader vid köp i procent på avtalat pris är; en registeringsskatt på 4,5%, notarieavgift mellan 1,5 – 2,5%, den lokala mäklares avgift på 3% + moms om 20,6 %, samt för nybyggen eller hus och lägenheter under byggnation tillkommer dessutom 20,6% moms.

Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Monaco.

Klimatet i Monaco

Monacos utmärkta läge på Franska Rivieran ger ett behagligt klimat året om med milt väder och mycket sol. Under högsommarsäsongen är den genomsnittliga temperaturen runt 20 – 25 grader och det inte är någon stor fara för regn. I juli och augusti kan du faktiskt njuta av över 300 soltimmar. Även om Monaco har sköna varma temperaturer blir det aldrig för varmt här. Detta tack vare den milda brisen som fläktar från Medelhavet. Vintrarna i Monaco är korta och milda, men det är också då som de flesta av Monacos regndagar infaller. De lägsta temperaturena hittar du oftast i januari när den genomsnittliga temperaturen sjunker till cirka 12 grader för att i april månad gå upp till en genomsnittlig temperatur på 16 grader.

Maten i Monaco

Monaco är en levande och lyxig stad som inspirerats av både det franska och italienska köket genom århundradena. Närheten till havet gör sitt givetvis, för att att inte tala om Monacos exklusiva och glamorösa invånare.

Några av de populäraste rätterna i Monaco är fougasse, en typ av brödbakelse med mandlar och nötter. Stocafi, en välsmakande fiskgryta gjord på torsk och barbagiuan, ravioli med pumpa, ris, spenat, ost och purjolök serverad med sockrade croquant biscuits.