Toscana

Att köpa hus och lägenhet i Toscana

För dig som vill njuta av det mest klassiska av alla italienska regioner. För dig som älskar italiensk stil och elegans. För dig som aldrig får nog av konst och kultur. Då är det i Toscana du ska bo. Toscana bjuder på en skiftande natur; här finns kuster, kullar och berg, och här finns vildmark och rustik landsbygd såväl som sofistikerad finkultur och het design.

Utbudet av hus på landsbygden består oftast av de klassiska Toscanska husen i sten eller puts, eller en kombination, med små träinramade fönster med de klassiska fönsterluckorna ofta målade i kraftiga färger och med en exteriör av huset i den beiga färgskalan. Låglutande tak beklädda med tegelpannor. I den toscanska trädgården återfinner man de klassiska cederträden. I andra regioner i Italien använder man cederträd för att rama in större tomter och offentliga byggnader. I medeltida städer finner man klassiska byhus och idag ofta uppdelade som lägenheter. Svenskar köper främst hus på den toscanska landsbygden och byhus i de medeltida stadskärnorna.

Toscanas huvudstad Florens (Firenze) är en vänligt elegant stad. Staden är behändigt liten till ytan, så man promenerar lätt mellan de vackra gatorna mellan stadens kyrkor och palats. Medeltiden och renässansen var de epoker som satte sin prägel på staden, precis som staden satte standarden för kultur och trender i resten av Italien och ut i Europa.

Chiantidistriktet ligger i södra delen av Florens-provinsen och in på Sienas domäner. Historien är fylld av krig och kontroverser mellan dessa båda städer, ända fram till år 1555 då Medici blev storhertig över Toscana. Via Cassia var den väg de medeltida pilgrimerna följde mot Rom. Den kantas av kloster och kyrkor och går via karaktäristiska centrum som Certaldo (bydelen Alta), San Gimignano, Monteriggioni och Colle di Val d'Elsa. Femton av de ursprungliga sjuttiotvå medeltida tornen står kvar i suggestiva San Gimignano, där saffran en gång var stadens stoltaste produkt. Från vackra Piazza della Cisterna strålar gränderna. Monteriggionis intakta murar ser ut som en kungakrona, du ser dem på långt håll.

Parallellt genom landskapet löper vägen Via Chiantigiana, med Castellina in Chianti och Greve in Chianti. Siena, bankväsendets vagga och där man lär prata den mest korrekta italienskan. Mest känt är stadens halvmåneformade torg il Campo där frustande hästkapplöpningar, ”il Palio”, äger rum varje år den 2 juli och den 16 augusti. Festspelen inramas av färgstarka historiska korteger och ceremonier, tumult och glad hysteri. Vid detta torg ligger det ståtliga stadshuset Palazzo Pubblico med sina vackra salar , Museo Civico. Renässanspalatset Piccolomini ligger strax intill, och sedan Via di Città till den utsökta katedralen. Vid Apenninerna öster om Florens ligger nationalparken Parco Nazionale Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna, som fortsätter in i regionen Emilia Romagna. Genuina små byar i den vackra Casentino-dalen är t ex Poppi och Bibbiena.

Därefter kommer provinsen Arezzo. Arezzo är guldsmedernas stad, en stad med medeltida prägel som i juni varje år firar sin stolta historia med festspelen Giostra del Saracino. Spelen äger rum på det måleriska torget Piazza Grande. Det gör också den mycket stora månatliga antikvitetsmarknaden, första söndagfen i varje månad, samt lördagar i samma helg. Här vid torget ligger vackra palats och så den romanska kyrkan Pieve di S. Maria med sin berömda altartavla. 1500-talsarkitekten Giorgio Vasaris hem på Via XX Settembre finns här och den romerska teatern.

Nordost om Arezzo ligger sevärda Sansepolcro, 1400-talskonstnären Piero della Francescas hemstad. Här föddes han och här dog han, och många av hans verk finns på stadens museum. Söder om Arezzo ligger Cortona, en mycket trevlig stad med torget Piazza della Repubblica som given startpunkt för promenader som ledder till bl. a. till Medici-fästningen. Redan på 1700-talet började man ta till vara lämningarna efter etruskerna i trakten, och arkeologiska museet, ”Museo dell'Accademia Etrusca”, har några riktiga praktpjäser.

Sedan följer dalen Val d'Orcia vars landskap hänfört konstnärer genom århundraden, och till slut också UNESCO som placerat området på sin världsarvslista. Jordens färger, kullarnas böljande rytm, och fälten som ändrar karaktär efter de olika årstidernas grödor. Här följer också de stora vinernas domäner, och Montepulciano blir den första självskrivna staden att stanna till i, inte bara för sitt berömda Vino Nobile, utan för att Montepulciano är en liten renässanspärla, mycket välbevarad. Via di Grecciano nel Corso startar promenadstråket som tar dig i en ring genom staden och tillbaka.

Pienza i Val d'Orcia; staden är liten. Pienza byggdes efter humanismens principer och blev ett litet smycke, också den på UNESCOs världsarvslista. Palazzo Piccolomini vid torget Piazza Pio II. Trakten är känd också för sin fina pecorino-ost.

Toscana har många fina spa, vackra gamla kurorter och sköna tempererade bassänger. Här i söder finns klassiska Chianciano Terme med sina parker och hälsobringande vatten, här finns antikens Bagno Vignoni där man simmar med vidunderlig utsikt, och längre ut mot kusten finns Saturnia med svavelhaltiga vattenfall i det fria och exklusiva spabehandlingar. Lilla S. Casciano dei Bagni vid gränsen mot Umbria har både en modern spaanläggning och antika hälsobrunnar i Gamla sta’n.

Medeltida Montalcino och vinkännaren vet att här är det Brunello ska provas och inhandlas, kanske i fästningen ”la Rocca” vid infarten till staden. Runt Val d'Orcia så är Radicòfani och Castiglione d'Orcia två andra genuina byar, inte långt från kastanjeskogarna på berget Monte Amiata där man också kan åka skidor vintertid.

Maremma kallas distriktet längst ner i söder i provinsen Grosseto, och sträcker sig ända ut till kusten. Nickande gula solrosfält lyser upp färden på försommaren. Sorano och Sovana är båda två pyttiga och sömniga men väldigt rara. Högt uppe på en tuffstensklippa ligger Pitigliano, anblicken av staden västerifrån är fantastisk. I klippan under husen har gångar grävts ut genom historien. Pitigliano kallas för lilla Jerusalem, eftersom judar fann en fristad här på 1600-talet. Vi är i ett område där landskapet genomkorsas av "vie cave", etruskiska leder bitvis uthuggna ur berget och den suggestiva leden som börjar intill etruskiska graven Tomba di Ildebranda inte långt från Sovana. Vildsvinsprodukter är en specialitet här i söder, och bland de lokala vinerna finns många storheter i gruppen "supertoscani".

Maremmas kust har långa sträckor skyddad natur, t ex vid reservatet Parco dell'Uccellina. Pinjeskogar möts av vilt sköna sandstränder. Capalbio i det omedelbara inlandet är en liten sagoby med ringmur och fiskebyn Talamones vackra klippor.

Castiglione della Pescaia är en av de livligare badorterna i södra delen regionen med välskötta barnvänliga stränder med parasoller och solstolar i rader, men också fiskehamn och några äldre kvarter. Intill ligger "svenskbyn" Riva del Sole och den italienska semesterbyn Punta Ala.

I provinshuvudstaden Grosseto ligger den historiska befästa kärnan som en liten ö i den för övrigt moderna bebyggelsen, lagom för en liten utfärd som avbrott på badsemestern.

Elba och Giglio heter de största öarna i toscanska arkipelagen. De är kuperade och ger angenämt tuggmotstånd för cyklisten eller vandraren. Båtarna över tar bara ca en timme, från Porto S. Stefano eller Piombino. I badvikarna väntar varm vit sand, men här finns också klippigare partier. Öarna bildar tillsammans nationalparken Parco Nazionale Arcipelago Toscano, och inkluderar också den marina miljön.

Giglio täcks av ett typiskt Medelhavsbuskage, väldoftande i sommarvärmen. Runt den lilla hamnen i Giglio Porto är det mest rörelse. Den gamla byn Giglio Castello är en genuin medeltida miljö, medan den största stranden finns i Giglio Campese. Capraia med sina vulkanklippor har en fin flora och uppskattade dykvatten. Ön har däremot bara en liten by, Capraia Isola.

Att Elba var rik på mineraler upptäckte redan etruskerna som började bryta malm här, som sedan bearbetades i Populonia på fastlandet. I Populonia finns fina etruskiska monument som den historiskt intresserade självklart besöker.

Massa Marittima ett stycke in i landet är en fin liten historisk stad, med vackra torg och en mycket sevärd katedral. Kusten som följer norrut består ömsom av vackert kärva klippor, ömsom av sandstränder som i San Vincenzo och Marina di Bibbona. Castiglioncello längre norrut har långa traditioner som elegant badort, och centrum är trevligt, men här badas framför allt från klippor och bryggor.

Volterra är en mycket vacker liten stad, ett av områdets absoluta måsten, grundad av etruskerna uppe på en klippa några mil inåt land. Här finns fina romerska ruiner, och ett gemytligt medeltida centrum med många butiker att botanisera i, liksom ett flertal intressanta historiska palats. Piazza dei Priori är stadens mitt. Kulturturisten tar sig säkert tid på det fina etruskmuseet (Museo Etrusco Guarnacci). Bearbetad alabaster är typiskt för staden. Hamnstaden Livorno har sin historia starkt kopplad till flottan, och projekterades av huset Medici på 1500-talet. Ut mot havet i den gamla stadskärnan ligger en fästning, och hela stadsdelen har formen av en femkantig bastiljon. Runt denna löper kanaler, och broar förbinder med de nyare delarna av staden. Även den gamla kärnan är dock till stora delar rekonstruerad efter andra världskrigets förstörelser. Viale Italia är ett vackert promenadstråk längs med havet, som leder ut från stan till ett område med 1800-talsvillor.

Vid floden Arnos utlopp ligger Pisa. Den bländande vita katedralen med sitt baptisteri, sin gravplats och sitt klocktorn är en strålande medeltida arkitektonisk uppvisning. Även om tornet inte hade lutat. Hela detta kyrkokomplex, i folkmun kallat Piazza dei Miracoli, står på UNESCOs världsarvslista. Pisa är väl värd lite mer av din tid. Samlingarna av medeltida keramik och skulptur på Museo Nazionale di S. Matteo är mycket fina. Staden har en stolt historia som en av de stora marinrepublikerna, och de historiska folkfesterna är många. Pisa var en rik stad, och de många kyrkorna kan vittna därom, t ex S. Maria della Spina. Norra Toscanas kust är idel breda sandstränder, välordnade med parasoll och bryggor. Viareggio är kustens aktiva nöjesmetropol med anor från ett ungt 1900-tal, därav områdets vackra badanläggningar och villor i jugendstil.

Mot Apuanerbergens fond några kilometer in från kusten ligger ett pärlband av små historiska centrum, och ute vid havsbandet ligger deras marinor och stränder. Så finns t ex gamla Pietrasanta och badorten Marina di Pietrasanta, gamla Massa och badorten Marina di Massa o s v. Vid Carrara hittar du marmorbrotten där Michelangelo valde ut råvaran till sina mästerverk.

I inlandet sträcker distriktet Garfagnana ut sig, ett fint område för naturupplevelser. Skogarna av kastanj och akacia ger ifrån sig underbar honung. Musikens Barga med bl. a. jazzfestival sommartid. och du besöker nog också historiska Castelnuovo di Garfagnana, och lilla Coreglia Antelminelli. Här i Lucca-provinsen är dinkel ("farro") en vanlig basvara, njut av rustika soppor och lantliga sallader.

Lucca stad är oförklarligt okänd för de flesta. Det är med spänd förväntan man passerar försvarsmurarna i typisk renässansstil, och där inne väntar en stad med karaktär. Här finns många sköna promenadstråk, som t ex Via Fillungo och Via Guinigi. Torget Piazza del Mercato är alldeles speciellt - ovalt som en amfiteater, och det var just vad som låg här under antiken. Stadens mitt är Piazza S. Michele med folkliv, palats och kyrkan S. Michele in Foro som började byggas redan år 1070. Katedralen (il Duomo) med sin assymmetriska fasad och kyrkan S. Frediano med sina mosaiker. I ett 1400-talspalats ligger Museo Nazionale di Villa Guinigi, med konstföremål och måleri från antiken och fram till 1600-talet. Det här är också kompositören Giacomo Puccinis hemstad. Hans födelsehus är ett litet museum, och utanför staden i Torre del Lagos natursköna miljö ges opera under bar himmel sommartid.

Sträckan mellan kusten och Florens kan köras snabbt på motorväg, men resan kan också tillåtas ta flera dagar. Med småvägar så passerar man lantliga Montecarlo och Pescia. De gamla anläggningarna i jugendstil med parker är helt klart imponerande. Monsummano Terme med Grotta Giusti är en annan hälsoanläggning i närheten, där häslobringande grottor är en specialitet vid sidan om bassänger och annat.

Pistoia är nästa provinshuvudsta. I skuggan av närliggande Florens glöms den lätt bort, men Pistoia är en trevlig stad. Stadens mitt är vackra torget Piazza Duomo med katedral, baptisteri och stadshus. I utkanten av gamla centrum ligger kyrkan S. Andrea med sin utsökt skulpterade medeltida predikstol i marmor. Modernisten Marino Marini var pistoiesare, och verk av denne internationellt uppburne skulptör, grafiker och målare finns på Fondazione Marino Marini. Staden bjuder också på bra shopping.

En tur upp i kullarna söderut från Pistoia tar dig till Vinci, där Leonardo da Vincis föddes. Det lilla museet, ”Museo Leonardiano” visar modeller av några av Leonardos många tekniska uppfinningar.

Norrut från Pistoia, upp i Apenninerna, med berg på närmare 2 000 m över havet. Fantastiska vandringsmöjligheter på hög höjd med söta lilla Cutigliano. En linbana går upp till skidstationen Doganaccia, varifrån ett flertal leder utgår med enaståend utsikt från bergsryggen. Skidorten Abetone har vintertid ganska många backar att erbjuda, och på sommaren går liften upp till gröna naturreservat med sköna skogar och vattendrag.

Textilindustrins historiska stad Prato i Toscana med den grönrandiga katedralen med tillhörande museum för Donatelli-reliefernas skull och centrumet för samtida konst, ”Centro per l'Arte Contemporanea Luigi Pecci”, och även den vackert utsmyckade renässanskyrkan S. Maria delle Carceri.

Att resa till Toscana

Flyg till Florens flygplats för de norra provinserna av Toscana och flyg till Pisa för kustorterna i Toscana och för de södra provinserna i Toscana är flyg till Rom lämpligast. Därefter smidigast med hyrbil. För större orter finns det flygbuss från Florens flygplats respektive Pisa flygplats upptagningsområden.

Att göra i Toscana

Golf i norra Toscana, båtliv, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking, cykling, och hästsporter.

Klimatet i Toscana

I den västra delen av Toscana påverkas klimatet av havet och Penninebergen från norr och öst påverkar också klimatet i regionen. Det betyder att vädret är ganska varierat. Det finns tre väl separerade väderzoner i regionen. Kusten och havet har ett typiskt Medelhavsklimat, till exempel två månader med torka på sommaren och med få kyliga dagar på vintern. Den inre delen av regionen och provinserna med låga kullar och dalgångar har ett milt klimat medan bergsområdena har ett milt höglandsklimat.