Molise

ATT KÖPA HUS OCH LÄGENHET I MOLISE

Molise är en region sydöstra centrala Italien. Den består av provinserna Campobasso och Isernia och skapades 1965 från den södra delen av den tidigare regionen Abruzzi e Molise. Regionens västra sektor är en del av de bergiga Apenninerna med Volturnofloden västerut till Tyrrenska havet. Resten av Molise består mestadels av låga berg och kullar, med en smal remsa av lågland längs den Adriatiska kusten. 90 procent av regionen anses vara högland. Centrala och östra Molise med floden Biferno till Adriatiska havet.
De huvudsakliga grödorna är vin, oliver och spannmål.

Under hela Italiens historia har Molise alltid legat i utkanten. I forntida tider var regionen hem för samniterna, en mystisk stam som utkämpade många strider med romarna innan de blev underkuvade på 300-talet f.Kr. Fattig och bergig, den ignorerades till stor del av romarna och återigen av langobarderna, normanderna, bourbonerna och andra som passerade. Ett perifert område av det nya kungariket Italien 1861, blev en del av Abruzzo e Molise-regionen skapad efter andra världskriget, men delades av från Abruzzo år 1963 för att bli Italiens yngsta region.

Badorterna såväl som historiska centrum har en avspänd lugn karaktär. Husen här består antingen av friliggande hus på landsbygden, byhus i medeltida byar och i traditionell stil med putsad fasad och låglutande tak beklädda med tegelpannor. Lägenheter i öppna friliggande byggnader och lägenheter inne i medeltida byar och då som del av en äldre byggnad. Molise är ett relativt nytt område för svenskar att köpa både hus och lägenheter i och då nära kusten, max. 30 minuter från kusten, eller direkt vid kusten. Det finns ett stort utbud av hus och lägenheter för renovering. Prisnivåerna på hus och lägeneter är fortfarande låga jämfört med mer kända regionen Abruzzo precis ovanför och exklusiva regionen Apulien precis under Molise.

ATT RESA TILL MOLISE

Flyg till Pescara flygplats med några av de europeiska flygbolagen. Sedan hyrbil, buss eller tåg. Även möjligt att flyga till Bari och sedan hyrbil eller tåg. Tåg till Termoli tar 47 minuter från Pescara och 2 timmar från Bari. 

ATT GÖRA I MOLISE

Båtliv, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, klättring, trekking, cykling och paddling.

KLIMATET I MOLISE

Molise är en liten region i södra centrala Italien, som korsas av Apenninerna i det inre och vetter mot Adriatiska havet i öster och har ett milt klimat vid kusten och det blir gradvis kallare när man kommer upp i höjd och rör sig bort från havet. Nederbörden i Molise är inte riklig vid kusten, där den uppgår till cirka 600 mm per år, medan nederbörden är mer riklig i bergen, där nederbörden överstiger 1 500 mm per år.

Vid kusten är klimatet Medelhavsklimat. Vintrarna är milda och ganska regniga, medan somrarna är varma och soliga, med sällsynta regniga dagar och en del åskväder. Trots det milda klimatet kan det på vintern vara kalla och blåsiga perioder. På sommaren kan det vara varma och kvava perioder, men också heta dagar när sirocco blåser från Afrika, med temperaturer på upp mot 38 °C.