Marche

Att köpa hus och lägenhet i Marche

Regionen Marche sammanfattar på sätt och vis hela Italien, nord och syd, inland och kust, landsbygd och finkultur. En härlig region att ha hus och lägenhet i med andra ord. Marche är en populär region att flytta till permanent eller som fritidsboende som svensk. Marche är känd för sina renoverade vackra stenhus på landsbygden, med havsutsikt eller vacker utsikt övre böljande fält och vacker kuperad terräng. Det finns även ett prisvärt utbud av byhus och lägenheter inne i mindre byar. Det går fortfarande att finna gott om hus, byhus och lägenheter för renovering på landsbygden, vid kusten och i mindre byar.

Nästan hela regionen är kuperad. Inlandet har imponerande bergsmassiv, i söder bildar de nationalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillini, som fortsätter in i regionen Umbrien. San Ginesio, Sarnano och Visso är gamla vackra bergsbyar.'

Ut mot kusten blir bergstopparna lägre och odlingarna ligger som lapptäcken över de mjuka kullarna. Sedan möter havet. Från badorten Gabicce Mare i norr startar en kuperad sträcka med välordnade små sandstränder. Kullarna mot kusten längst i norr är naturreservat, på våren lyser de gula av ginst.

San Leo heter den suggestiva borgen, högt upp på en klippavsats i regionens nordligaste inland, intill fristaten San Marino.

I operaälskarnas Pesaro, Rossinis hemstad med festival varje sommar, har stränderna blivit bredare, och runt Senigallia är sanden så finkornig och len att området kallas för "Sammetskusten". Många av städerna längs kusten har anor från romartiden, och historien gör sig ständigt påmind. Pesaro bombades kraftigt under andra världskriget, men har kvar en gemytlig stadskärna med trevlig shopping. Senigallias pittoreska centrum domineras av 1400-talsfästningen, historiska palats och hamnkanalen. Fano är ytterligare en stad på romersk grund i trakten, med viktig fiskeflotta, som också är en omtyckt badort.

Marche är ett historiskt landskap där såväl furstar som kyrkans män satt sin prägel med byggen, till försvar, allt efter tidens mode. Framför allt renässansen har lämnat många avtryck. Den artistiskt mest intressanta staden är utan tvekan Urbino, målaren Rafaels hemstad. Här verkar tiden ha stått stilla i 500 år och faktiskt hela centrum står på Unescos världsarvslista. Urbino är en liten stad som andas stor historia, en stad som en gång hyste västvärldens största bibliotek. Furstens palats ser ut som ett riktigt sagoslott med storslagna salar och världskonst på Galleria Nazionale delle Marche.

Även pyttestäder i inlandet som arkitekten Bramantes hemstad Urbania, Sassocorvaro, Fossombrone, Cagli och Corinaldo m. fl. har sin furstliga historia att berätta. Gradara just vid gränsen mot regionen Emilia Romagna i norr var en av medeltidens mäktigaste familjer, familjen Malatestas fästningar som blev en hel liten by.

Den vackraste solnedgången på jorden, den ser man i Ancona, sa Goethe. Trots stor förödelse vid krig och jordskalv har regionen Marches huvudstad upplevelser att erbjuda turisten. Staden är distinkt uppdelad. Den äldre delen med romerska monument har medeltida gator som leder till den vackra kyrkan S. Ciriaco med bysantinska inslag, stadens viktigaste monument. Gatan Via della Loggia visar renässansens Ancona, och de nyare delarna erbjuder bra shopping.

Staden Jesi är en given utfärd från Ancona, ett stycke in i landet. Den är relativt liten men mycket charmig med sina torg, palats och murar. Längre in i landet på väg mot regionen Umbria ligger de spektakulära naturgrottorna Grotte di Frasassi med guidade besök och i närheten lilla orten Fabriano som tidigare producerat papper.

Naturreservatet på Cónero-berget söder om Ancona bjuder på några av regionens vackraste stränder, vid de pittoreska byarna Sirolo och Numana. Vita kalkstensväggar famnar in badvikarna, som ibland bara kan nås via smala stigar eller med båt. Uppe på berget finns vandringsleder.

Vid Porto Recanati tar bredare stränder med parasoller i rad vid igen. Små historiska fiskehamnar har utvecklats till välutrustade och gemytliga semesterorter, perfekta för barnfamiljen. Stränderna är av sand, varvat med klappersten. Recanati någon mil in i landet är en vacker småstad, med medeltida stadsmur, vackra palats och poeten Leopardis födelsehus.

Loreto inte långt härifrån är ett givet resmål för pilgrimer. Traditionen säger att Jungfru Marias födelsehus och Jesus hem i Nazareth fördes hit med änglar den 10 maj år 1291. Kyrkobyggnaderna som har uppförts här är sevärda. Klassisk musik spelas i månadsskiftet juli-augusti i Lo Sferisterio i Macerata, en universitetsstad med anor. I Fermo, ytterligare söderut, finns det snillrika systemet av vattencisterner från romartiden, och det intressanta biblioteket i Palazzo Priori.

Eleganta badorten San Benedetto del Tronto med gammalt centrum och palmer längs strandpromenaden avslutar i söder. En rad historiska pärlor finns i det närmaste inlandet i byar som Torre di Palme, Ripatransone, Montefiore dell'Aso, Moresco och Acquaviva Picena. Ascoli Piceno heter provinshuvudstaden här i söder, 25 km från Adriatiska havet, en kulturstad värd att besöka. Picenerna var ståndaktiga, men romarna övervann dem till slut, och rakt igenom Ascoli lät man Via Salaria, saltvägen, gå, länken mellan Rom och östkusten. Antiken, medeltiden och renässansen, alla epoker finns representerade i denna stad.

Att resa till Marche

Flyg till Ancona flygplats med några av de europeiska flygbolagen. Sedan hyrbil eller buss. Alternativt flyg till Rom och sedan hyrbil, körtid ca 4 timmar.

Att göra i Marche

Båtliv, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking och cykling.

Klimatet i Marche

Marche har ett Medelhavaklimat med varma somrar och kalla vintrar. Från mitten av mars skjuter temperaturen ofta upp till 20-gradersstrecket och de flesta dagar är fyllda med varmt solsken. Regionen tenderar dock att ha en eller två dagar varje vårmånad med svalare väder och då oftast kombinerat med regn eller duggregn. Nattemperaturen kan fortfarande vara ganska kall på våren. Somrarna i Le Marche är varma och torra och efter några lätta regnskurar i maj finns det normalt mycket liten regnrisk ända fram till slutet av september. Efter mycket varmt väder från mitten av juli till mitten av augusti, kan korta, men spektakulära åskstormar uppstå. På hösten är vädret fortfarande bra med temperaturer fortfarande över 20-gradersstrecket i november och ibland även in i december. Snö börjar falla på Sibillinibergen i slutet av november och i början av december och så småningom faller temperaturen även på lägre höjder medan vintern fortskrider till februari månads slut.