Ligurien

Att köpa hus och lägenhet i Ligurien

Den Italienska rivieran, granne med Franska rivieran som är en av fyra provinser i Ligurien, officiellt provinsen Imperia - älskad av modernisterna för sitt ljus, och av de allra första turisterna för sitt milda klimat året runt - har en tidlös charm. Fortfarande lockar ljuva dagar i lättjans tecken, men här finns också fina möjligheter till vandring och cykling upp i de gröna bergen som ryggar in kusten. Badorterna ligger som ett pärlband. Ligurien är en populär region att flytta till permanent eller som fritidsboende som svensk. De flesta svenskar köper vid eller i närheten av kusten och utbudet består av lägenheter i hög- och låghus vid kusten och eleganta villor i ofta klassisk stil med modern komfort och moderna material och inredning. Det finns även byhus i välkända medeltida städer och byar, som Dolceaqua och Perinaldo en bit inåt landet.

Regionen består av fyra provinser, var och en med sin tårtbit av rivieran och respektive inland. Bergen som upptar en stor del av området hör i väster till Alperna, och övergår sedan i Apenninerna, några slätter finns inte. Genom hela regionen löper såväl en motorväg som en vacker men kurvig landsväg närmare havsbandet. Vägen snirklar sig högt över havet, med fantastiska vyer, och med rosalila bougainvillea klättrande på bergsväggarna.

Imperia är huvudort i provinsen Imperia närmast Frankrike, den del som kallas Blomsterriveran, Riviera dei Fiori. Nejlikefält och drivhus för blomsterodlingar lyser upp slänterna, däremellan olivlundar och vinfält, och längre upp möter sedan den vilda naturen. Imperia stad har två historiska hamnar, och ovanför den ena ligger den pittoreska stadsdelen Parasio på en höjd. Fina badorter att nämna i denna provins är, utöver Arma di Taggia och Diano Marina, bl a Bordighera och Sanremo, båda klassiska resmål för burgna engelsmän sedan långt innan man ens ville sola och bada, utan bara njuta av de milda vintrarna. Båda har tjusiga strandpromenader och gemytliga gamla kvarter. Det var i Sanremo som Alfred Nobel valde att slå sig ner på ålderns höst. Sanremo och Arma di Taggia var ju också Evert Taubes favoritställen på jorden, en av honom många gånger besjungen trakt. Här finns också ett av Italiens få kasinon, varianten i Sanremo är ganska "leisure". Lilla söta medeltida Cervo ligger uppflugen på en höjd, och är ett fint alternativ för den som inte behöver omedelbar närhet till en strand. På fredagar, från arla morgon, är det stor marknad i gränsstaden Ventimiglia. I Ventimiglia finns också den botaniska trädgården Hanbury's. I inlandet finns medeltidsbyarna Dolceacqua (ovanför Ventimiglia), Apricale (ovanför Bordighera) med sina muralmålningar, Bussana Vecchia som raserades av en jordbävning och där konstnärer övertog ruinerna (ovanför Sanremo), romantiska Taggia (precis ovanför Arma di Taggia), och så suggestiva Triora längre upp i bergen.

Med Alassio har vi kommit in i nästa provins, Savona. Huvudstaden har samma namn. Alassio och Albenga är de två större orterna, med mycket liv och rörelse, varav den första har en större strand, den andra ett mycket trevligt medeltida centrum. Den som söker små lugna ställen som andas gångna tider finner sig väl tillrätta i Borgio Verezzi, Noli, Varazze eller Celle Ligure, medan barnfamiljerna som vill ha det lite bekvämare kanske väljer att bosätta sig i de modernare orterna Loano, Finale Ligure eller Pietra Ligure. Finalborgo ovanför Finale Ligure är ett gemytligt alternativ för den som vill ha en genuin italiensk miljö och kan tänka sig att köra några kilometer för att nå havet. Grottorna i Toirano ovanför Loano är spännande för såväl barn som vuxna, och söta Castelvecchio di Rocca Barbena är en given utflykt upp i bergen ovanför Albenga.

Den historiska hamnstaden Genova är provinsen Genovas huvudstad. Redan på Columbus tid på 1400-talet hade staden en förankrad ställning som en av de viktigaste hamnarna i Medelhavet. Jämte Venedig var Genova en av italienska halvöns stora marinrepubliker, en ekonomisk maktfaktor som präglat staden från medeltid och sjuhundra år framåt, till dess att först Napoleon och sedan Savojen satte foten i backen. De rika redarnas och bankirernas stad utvecklades Genova till under 1500- och 1600-talen och adelsfamiljerna förde då in lyx och överflöd i stadsbilden med hjälp av konstnärer som Rubens och Van Dyck. En promenad längs Via Balbi, Via S. Luca och dåtida skrytgatan Via Garibaldi tar dig till stadens mesta monument som Doria-familjens hem, Palazzo Tursi, katedralen m. m. och på Piazza S. Matteo summerar man upplevelsen.

Söderöver från Genova, den del av regionen som kallas Riviera del Levante, har generellt sett små stränder som inte har samma barnvänlighet som de västra delarna av regionen. Många orter har i princip ingen strand alls. Det är däremot en otroligt vacker kuststräcka, med många lugna och väldigt romantiska byar, som fiskebyn Camogli. Seglarnas paradis Portofino har en exklusiv atmosfär och filmstjärnestatus. Med båt kan du göra utfärder längs med kusten, t ex till munkarnas S. Fruttuoso, en oas ute på den gröna udden.

Längst i sydost bjuder nationalparken Cinque Terre på ett brant kulturlandskap genomkorsat av stigar. De fem byarna som ingår i Cinque Terre - Monterosso al Mare (den enda av dem som har strand), Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore - är på UNESCOs världarvslista. Det är trångt, kompakt och rasande vackert.

Regionen avslutas i söder med hamnstaden La Spezia, som är huvudstad i provinsen La Spezia. Staden är med italienska mått mätt "modern". Staden omstrukturerades helt på 1800-talet för att passa den militära marinan. Museo Tecnico Navale, belägen i hamnområdet och arkeologiska samlingarna i Palazzo Crozza; bronsåldersfolket i området hade en egen kultur. Gatan Viale Italia ligger längs med vattnet och shoppingatorna Corso Cavour och Via del Prione med sidogator.

Staden flankeras av två små pärlor, Portovenere och Lerici, på var sin sida av poeternas vik,”Golfo dei Poeti”. Man kan vandra hela vägen från Cinque Terre till Portoveneres vackra lilla hamn. Gemytliga Lerici har strand, om än liten, och högt ovanför på en klippa tronar det medeltida försvarskastellet.

Att resa till Ligurien

Flyg till Nice flygplats med flertalet av de europeiska flygbolagen samt lågprisflygbolag från Stockholm och Köpenhamn. Sedan hyrbil, viktigt att ni anmäler att ni ska köra in i Italien, eller taxi till Nice tågstation och sedan tåg in i Italien.

Att göra i Ligurien

Golf, båtliv, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking och cykling.

Klimatet i Ligurien

Klimatet i Ligurien är vanligtvis milt, med varma somrar och milda vintrar. Vintrarna i Ligurien är mycket mindre hårda och kalla än i närliggande regioner av Italien, eftersom Alperna och Apenninerna skyddar provinserna i Ligurien från nordliga vindar som ger kall luft från norra Europa. Även betydligt mildare vintrar än andra regioner i Italien, ibland kallt nog för att det ska komma snö i Ligurien och med mer snö i de högre höjderna upp mot bergsområdena.