Lazio

Att köpa hus och lägenhet i Lazio

Lazio är regionen, med Rom som regionens huvudstad, i centrala Italien som gränsar i väster till Tyrrenska havet. Här flyteri floden Tibern och regionen präglas främst inåt landet av vackra kullar och berg, medan landskapet sluttar nedåt nära kusten. Svenskar köper helst hus och lägenheter norr och söder om Rom, utmed kusten eller inåt landet i vacker kuperad terräng. I dessa områden består husen av traditionella hus med sten eller puts och låglutande tak beklädda med tegelpannor. Lägenheter i fristående hus vid eller nära kusten. Byhus och lägenheter i medeltida byhus är också populärt bland svenskar.

Regionens inland är vackert kuperat, lite kargare i söder, lite grönare i norr. Ner mot dalgångarna klär vetefält sluttningarna. Här och där tronar små befästa historiska städer och byar. Åt nordost, mot regionen Umbria, ligger keramikens Civita Castellana, grändernas lilla Calcata, etruskernas Sutri, eller birgittinersystrarna i klosterkomplexet Abbazia di Farfa, utanför Fara in Sabina. Rieti är denna provins huvudstad. Terminillo är inte långt borta, regionens skidort nummer ett. Leonessa just innan gränsen till regionen Umbria har ett vackert litet centrum.

Kusten söderut från Rom finns populära orter att köpa hus och lägenhet i som Anzio, Sabaudia eller det lite större populära Terracina. Riviera di Ulisse kallas den sydligaste kusten i regionen, med fina sandstränder. Vitkalkade Sperlonga är en ljuvlig liten medeltida stad vid havet och många söta byar ligger inbäddade i det gröna inlandet, som t ex Campodimele, och Sermoneta med sina medeltida stadsmurar och med den närliggande unika parken i Ninfa. Här vid havet ligger också nationalparken Circeo. Kanske väljer du att köpa bostad ute på den smått jetset-präglade ön Ponza, liten men bedårande vacker med sina vulkaniska klippor och grottor.

Kusten norrut domineras av fri natur och några små lugna badorter. Viterbo-provinsen i norr är de forna etruskernas rike, med otroligt välbevarade lämningar i trakten av småstäderna Tarquinia, Cerveteri och Tuscania. Alla grundades av etruskerna för runt 2 600 år sedan, idag har de medeltida prägel. Hit till de etruskiska utgrävningarna gjorde Sveriges kung Gustav VI Adolf många resor. Han var en älskad och aktad gäst med sitt arkeologiska intresse och kunnande. Provinsens huvudstad Viterbo en högst sevärd stad, med sin historia starkt kopplad till påvar och kardinaler. De medeltida gränderna med påvepalatset Palazzo dei Papi, en rad vackra kyrkor och borgen Rocca Albornoz med etruskmuséet. Ett par mils färd söderut för den arkitekturintresserade ligger 1500-talsvillan Palazzo Farnese med tillhörande park, i Caprarola. Öster om Viterbo ligger byarna tätt, som Vitorchiano och pittoreska Bomarzo med sin fantasifulla 1500-talspark med monsterskulpturer.

Att resa till Lazio

Flyg till Rom flygplats med några av de europeiska flygbolagen och med låprisflygbolag från Stockholm och Köpenhamn. Sedan flygbuss til utvalda större orter eller hyrbil.

Att göra i Lazio

Båtliv, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking, cykling och fotboll.

Klimatet i Lazio

Lazio Har Medelhavsklimat. De varmaste månaderna är juni - augusti där temperaturen når runt 30 ° C, men det är likväl faktiskt trevligt att bo i Lazio från maj till oktober när det kommer till vädret.