Emilia-Romagna

Att köpa hus och lägenhet i EMILIA-ROMAGNA

 

 

Regionen Emilia-Romagna är perfekt att bosätta sig i för dig som sätter gastronomin i första rummet, för dig som söker fina badorter för alla åldrar och för dig som finsmakaren inom kultur.

Den här regionen har ett dubbelnamn, två historiska distrikt har slagits samman. Vi börjar med det intressanta inlandet, Emilia (Emilien), som alldeles i norr även når ut till en gnutta kust. Längs med Apennninernas bergsrygg, just där kullarna planar ut mot Poslätten, ligger en rad kulturstäder med stolt historia. Mellan dem löper Italiens pulsåder: under antiken var det Via Aemilia, idag motorvägen A1 och dessutom järnvägen som förbinder Milano med Bologna och som sedan fortsätter vidare söderut. Det är alltså väldigt lätt att besöka regionens större städer också med tåg. UNESCO har placerat flera av städerna och deras unika byggnader på sin lista över världskulturarv.

Den andra distiktet heter Romagna. Det mest klassiska av italienska resmål för badsemester är kanske Rimini med omgivningar. Här i Federico Fellinis hemtrakter har många svenskar lärt sig konsten att njuta på italienska. Charmen består, detta är en kust som andas glädje och semester.

Bologna är regionens huvudstad, och har de kända epiteten "den feta" (tortellini med grädde, mortadella o s v), "den röda" (vänstersäte av tradition, men också rödtonad bebyggelse) och "den lärda" (västvärldens äldsta universitet, grundat år 1088). Här äter man gudagott i vacker och lärd miljö! Staden har funnits i flera tusen år, långt innan romarna invaderade trakten, men då växte Bologna å andra sidan snabbt till att bli imperiets näst största stad; Bononia hette staden då.

Landskapet påminner mycket om Marche och en touch av Toscana. Husen påminner om husen i Marche. Fördelen med att köpa hus och lägenhet i Emilia-Romagna är att priserna är lägre än i angränsande Toscana.

Att resa till EMILIA-ROMAGNA

 

Flyg till Bologna flygplats med de flesta europeiska flygbolag och direktflyg med SAS från Skandinavien. Sedan hyrbil eller buss.

Att göra i EMILIA-ROMAGNA

 

Vandring, trekking, cykling, vinprovning, matlagningskurser, hästsporter, stort kulturutbud, jakt, fiske och vid kusten olika vattensporter.

Klimatet i EMILIA-ROMAGNA

Klimatet i Emilia-Romagna varierar mellan två olika områden: kustområdet och bergsområdet.

Runt kusten är de varmaste månaderna på året är juli och augusti, då de dagliga temperaturerna i allmänhet ligger runt 27 – 28 grader. De nattliga temperaturerna under dessa månaderna kan sjunka ner mot 18 – 20 grader. De kallaste månaderna på året runt kustområdet är december och januari, då de dagliga temperaturerna kan gå ner mot 5 grader. De nattliga temperaturerna under dessa månaderna kan ofta sjunka ner mot 0 grader.

I bergsområdet är de varmaste månaderna på året är juli och augusti, då de dagliga temperaturerna i allmänhet ligger runt 27 – 28 grader och ofta upp mot 30 grader. De nattliga temperaturerna under dessa månaderna kan sjunka ner mot 18 – 20 grader. De kallaste månaderna på året i bergsområdet är december och januari, då de dagliga temperaturerna kan gå ner mot 0 grader. De nattliga temperaturerna under dessa månaderna kan ofta sjunka ner mot under 0 grader.