Abruzzo

Att köpa hus och lägenhet i Abruzzo

För den som söker storslagna naturupplevelser är Abruzzo något alldeles speciellt, hela 30 procent av regionens yta lyder under naturskyddslagar. Regionen ligger i mellersta Italien, vätter ut mot Adriatiska havets sandstränder och stoltserar med spektakulära bergsmassiv i sitt inre, där topparna ofta når 2 000 m över havet. Vintertid kan man åka skidor i nationalparkerna på orter som Roccaraso, Pescasseroli och historiska Pescocostanzo. Där vildmarken inte dominerar är det genuina jordbruksbygder, och herdemarker. De huvudsakliga grödorna är vin, oliver och spannmål. En lite udda men inte oviktig produkt är dessutom saffran. Badorterna såväl som historiska centrum har en avspänd lugn karaktär. Husen här består antingen av friliggande hus på landsbygden, byhus i medeltida byar och i traditionell stil med putsad fasad och låglutande tak beklädda med tegelpannor. Lägenheter i antingen mindre ”gate communities” eller i öppna friliggande byggnader och lägenheter inne i medeltida byar och då som del av en äldre byggnad. Abruzzo är ett populärt område för svenskar att köpa både hus och lägenheter och då nära kusten, max. 30 minuter från kusten, eller direkt vid kusten. Det finns ett stort utbud av hus och lägenheter för renovering.

Abruzzos kustlinje har de historiska centrumen strategiskt placerade uppe på en höjd, med utblick över havet, som t ex Penne, Tortoreto Alta, Penne, Vasto och Silvi. Nedanför har badortern ofta samma namn med tilläggsnamnet Marina, som vuxit fram kring fiskehamnarna. Platser för rofyllt avkopplande boende.

Stränderna i norr är med gyllene finkornig sand och långgrunda. Söderöver blir kusten mer varierad: klappersten och sand, klippor och gömda vikar. Abruzzo har många stränder premierade med blåflagga för sin renlighet. Här vid kusten ligger regionens största stad, Pescara. Det är en hamnstad med fiskeflotta, turisthamn och färjetrafik mot bl a Kroatien. Pescara har även långa sandstränder. Montesilvano ligger direkt granne med Pescara och är en populär ort för svenskar att köpa boende i.

Att resa till Abruzzo

Flyg till Pescara flygplats med några av de europeiska flygbolagen. Sedan hyrbil eller flygbuss. Alternativt flyg till Rom och sedan hyrbil, körtid ca 2,5 timmar, eller flygbuss med en restid på ca 3 timmar till de större kustorterna i Abruzzo.

Att göra i Abruzzo

Båtliv, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking, cykling, paddling och skidåkning på vintern.

Klimatet i Abruzzo

Abruzzo har två typer av klimat starkt påverkad av närvaron av Apenninerna som delar in klimatet i ett kustklimat och ett mildare klimat i Apenninska bergen avdelad av höga bergskedjor. Kustområdena har ett Medelhavsklimat med varma torra somrar och milda vintrar, samt ett typiskt kontinentalt klimat i bergen och där temperaturen gradvis minskar med ökande höjd.