Occitanie

LANGUEDOC-ROUSILLON-MIDI-PYRÉNÉES (Occitanie)

Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées är en nyskapad region i Frankrike. Den bildades den 1 januari 2016 genom en sammanslagning av två tidigare regioner: Languedoc-Roussillon och Midi-Pyrénées. Regionens största stad och huvudstad är Toulouse. Regionen namnändrades juni 2016 till Occitanie.

Att resa till LANGUEDOC-ROUSILLON-MIDI-PYRÉNÉES (Occitanie)

Flyg till Montpellier och Toulouse flygplats med flertalet av de europeiska flygbolagen, samt lågprisflygbolag från Stockholm och Köpenhamn till Montpellier. Sedan hyrbil, taxi eller flygbuss.

Att göra i LANGUEDOC-ROUSILLON-MIDI-PYRÉNÉES (Occitanie)

Golf, båtliv, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking, cykling och hästsporter.

Klimatet i LANGUEDOC-ROUSILLON-MIDI-PYRÉNÉES (Occitanie)

Den kustnära slätten i Languedoc har sällan temperaturer under 0 ° C på vintern på grund av påverkan från Medelhavet. Sommartemperaturer är ofta runt 30 ° C. Generellt är inlandstemperaturerna några grader kallare på vintern och några grader varmare på sommaren. Nîmes, sägs vara den hetaste staden i Frankrike. På Languedoc slätter är nederbörden är ca 70 mm per år. Sommarregn är sällsynt och dagarna är långa och torra. Kraftiga regn kommer under hösten och ibland på våren.

Vissa områden i Languedoc har mikroklimat. Till exempel angränsande dalar i foten av Pyrenéerna kan ha mycket olika vädermönster: Blött eller nästan torrt och soligt.

Languedoc väder är något av det mest extrema i Frankrike. Languedoc har inte bara de hetaste somrarna utan också de kraftigaste vindarna.

I norr finns de torra vindarna Mistral och Tramontane som blåser under sommarmånaderna. Tramontane blåser oftast, och kommer från nordvästra Frankrike. Några dagar varje år är det Sciroccovinden som tar med sig ett fint damm från de nordafrikanska öknarna.

• Januari och februari är vintermånaderna. Massor av regn, enstaka frostnätter och snö på slätten. Konsekvent snöfall i fjällen.
• Mars och april är oförutsägbara, med strålande sol varvat med molniga, regniga svala dagar.
• Maj och juni är oftast behagliga månader, med massor av sol och varma temperaturer.
• Juli och augusti är varma och torra, med temperaturer runt 30 ° C. September kan känna fuktig.
• Oktober är oftast vacker. Dagarna är varma och soliga.
• November och december är svalare men fortfarande mycket trevlig, med massor av sol

.