Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten är ett land som ligger i den sydöstra änden av den arabiska halvön vid Persiska viken, som gränsar till Oman i öster och Saudiarabien i söder, samt delar sjögränser med Qatar och Iran. År 2013 var Förenade Arabemiratens totala befolkning 9,2 miljoner; 1,4 miljoner emiratier och 7,8 miljoner utlänningar. Efterfrågan på hus och lägenheter från utländska medborgare är därför stort. Landet är en federation bestående av sju emirat (motsvarande furstendömen), där emiratet Dubai är den mest efterfrågade att köpa bostad i av utlänningar.

Vi på City & Country Homes har erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Dubai.

Att köpa hus och lägenhet i Förenade Arabemiraten

Som svensk är Förenade Arabemiraten populärt att köpa hus och lägenhet i som investering eller som ett andra boende och då framförallt under den kalla delen av året i Sverige, oktober – mars månad, eller för att flytta hit permanent. Som svensk medborgare kan man för närvarande vistas utan avgift 30 dagar genom en 30-dagars visering vid ankomst till flygplatsen i Förenade Arabemiraten. Därutöver går det att stanna i ytterligare 10 dagar. Det är möjligt att mot en avgift förlänga en 30-dagars inresevisering med ytterligare 30 dagar, upp till maximalt 60 dagar. En sjukförsäkring måste tecknas i samband med en sådan förlängning. Sjukförsäkringen tecknas hos immigrationsmyndigheten samtidigt som man förlänger viseringen. Observera att passet ska vara giltigt i minst 6 månader räknat från datum för din resa ut ur Förenade Arabemiraten. Du kan nekas inträde i landet om ditt pass har kortare giltighetstid än så.

Utbudet av hus i de områden svenskar köper i består av fristående villor, ”Townhomes” (motsv. radhus), samt fristående villor i s.k. ”gate communities” med vakt och med gemensamma anläggningar som pool, tennisbanor, ”shuffle-boards”, gym m.m. För lägenheter, ägarlägenheter, finner man ett utbud av lägenheter i höghus, vid kusten eller ”Downtown” i större städer som ex. Dubai.

Att köpa fastighet, hus och ägarlägenhet i Förenade Arabemiraten har blivit mycket enklare och lättare på grund av den nya lagstiftningen med regeringen som tillåter icke Förenade Arabemiraten invånare att äga fastigheter med full besittningsrätt, benämnd ”Freehold”. Off-plan och köp av nybygge är det vanligaste och enklaste alternativet för utlänningar. Köpprocessen är här mycket enkel; köparen måste betala en första insättning om cirka 10 % av det totala priset. Resten av beloppet kommer att betalas i ett flertal etapper fram till dagen för projektets färdigställande. Dessa delbetalningar skiftar i omfång beroende på byggherre. Köpeavtal tecknas innehållande betalningsplanen i inledningsskedet innan slutförd affär.

Om man köper en ”resale” fastighet egendom, måste du betala in en vilande deposition som hålls inne fram till att köpekontrakt och slutbetalning skett för att kunna slutföra köpet.

Som alla vet är exempelvis Dubai en skattefri stad, men som utlänning måste du betala skatt i ditt hemland. För att hantera sådana frågor bör du kontakta en internationell skattejurist i Sverige.

Att resa till Förenade Arabemiraten

Det finns förbindelser från Skandinavien och Sverige till de flesta flygplatser och emirat i Förenade Arabemiraten. Det finns utmärkta flygbussar inom det ordinarie upptagningsområdet för respektive flygplats. Flertalet av de större europeiska och emiratens flygbolag trafikerar de större städerna i emiraten. Lågprisflygbolag trafikerar emiraten Dubai och Dubai flygplats med direktflyg från Stockholm och Köpenhamn.

Att göra i Förenade Arabemiraten

Golf, shopping, båtliv, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, motorsporter och hästsporter.

Klimatet i Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten har ett varmt väder och tropiskt klimat året runt. Behagligast är det från december till mars, medan det under sommarmånaderna ofta blir hett mitt på dagarna.

Havet är alltid skönt och badvänligt med temperaturer från 21 till 32 grader, beroende på säsong.

Maten i Förenade Arabemiraten

Maten i Förenade Arabemiraten är generellt mycket likt köken ifrån de länder som många invånare i Förenade Arabemiraten invandrat från, som libanesiska köket, kinesiska köket och indiska köket samt alla de arabiska köken. Mat och dryck är ofta billigt, även om alkohol är dyrt. Försäljningsställen med kebab och falafel är vanliga.

Meze är mycket omtyckt och äts med händerna samt en brödbit som används som sked. En mycket omtyckt maträtt är ”Kebab Kashkash”, en kryddig kötträtt i tomatsås. Andra omtyckta rätter är ”matchbous”, kryddat lamm med ris, harris, ”umm ali”, ett slags brödpudding, ”esh asarya”, ett slags cheesecake med topping av grädde samt ”mahalbiya” som också är ett slags pudding. På grund av tillgängligheten av dadlar används dadlar i många maträtter, både torkade och färska. Det dricks väldigt mycket kaffe i landet. På många ställen, i huvudsak i Dubai, finns det även många västerländska, indiska och persiska restauranger.