Brasilien

Brasilien, formellt Förbundsrepubliken Brasilien, är den både till ytan och befolkningen största landet i Sydamerika och till ytan femte största landet i världen. Brasilien är det enda portugisisktalande landet på Sysamerikanska kontinenten. Brasilianarna är ett mycket vänligt folk som alltid är hjälpsamma och trevliga mot utlänningar. Kanske är det den avslappnade livsstilen i kombination med det härliga klimatet som gör att brasilianarna alltid tycks ha ett leende på läpparna.

Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Brasilien.

Att köpa hus och lägenhet i Brasilien

Som svensk är Brasilien åter igen populärt att köpa hus och lägenhet i som investering eller som ett andra boende och då framförallt under den kalla delen av året i Sverige, oktober – mars månad, eller för att flytta hit permanent.

Man får göra en skiljelinje mellan hus och lägenheter för den inhemska marknaden och hus och lägenheter anpassade för den internationella marknaden och för brasiliansk högre medelklass och rika som köper hus och lägenheter för ren investering, att hyra ut på lång och kort tid. Denna andra marknad av internationella köpare och välbeställda brasilianare finns längs med hela kustlinjen av Brasilien, från söder till norr. Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Brasilien.

Utbudet för investering och den internationella marknaden består av lägenheter i ofta höghus och fristående villor och då ofta i s k ”gate communities” med vakter och gemensamma anläggningar. Samtliga belägna nära eller vid kusten. Hustyperna är antingen i moderna stil eller en mix av traditionell kolonialstil och moderna material.

Man kan inte låna som utländsk medborgare i Brasilien, utan det normala är att man lånar i Sverige.

Brasilien är en av de få tillväxtmarknader som tillåter utländska köpare att äga mark och egendom i eget namn, vilket gör köpprocessen relativt okomplicerad. Innan man kan köpa en fastighet i Brasilien, måste man ordna ett s k CPF-nummer (Cadastro das Pessoas Físicas), motsvarar ett skattenummer, vilket kan förvärvas via den Brasilianska ambassaden mot en mindre avgift. Om du köper ett hus eller lägenhet byggd efter år 1973, kommer det att komma med ett juridiskt dokument, Matrícula, som påminner om vår lagfart, med detaljerad objektsbeskrivning, lista över alla tidigare ägare, tomtgränser vid hus, eventuell pantsättning och alla rättsliga, ekonomiska och rättsliga åtaganden som hör till fastigheten.

Köpprocessen är enkel och man förhandlar fram ett pris med säljaren som accepteras och därefter för att huset eller lägenheten ska tas bort från marknaden lägger man mellan 5 till 20% i handpenning. Vid nybygge är det oftast ett fast pris som gäller, likt andra länder. Det är viktigt att du rådfrågar en oberoende advokat. Vi på City & Country Homes samarbetar med bra advokater. Detta gäller särskilt om du köper ett hus eller lägenhet i andra hand, en grundlig kontroll av att lagfarten är ren och detta är en komplicerad och mödosam process att göra på egen hand.

Köparens säkerhet ligger i att det finns ett juridiskt kontrakt stämplat hos Notarius publicus och att nanken inte släpper pengarna förrän mottagaren av pengarna redovisar varför pengarna ska in på säljarens konto. Som grund för redovisningen ligger just köpekontraktet och ett dokument som kallas "certidão de inteiro teor" som anger nuvarande ägare och tidigare ägare. Med detta dokument bevisar säljaren att han verkligen äger fastigheten och att kontraktet inte är "påhittat" Detta dokument är färskvara och gäller i 30 dagar. Innan köpare ens betalar handpenningen begär advokaten ut detta dokumentet. Innan slutbetalning tar advokaten även ut "certidões negativos", vilka visar om det finns skulder på fastigheten. Finns skuld så kvittas dessa vid slutbetalningen.

Dessutom måste alla utländska investeringar registreras hos Bank of Brazil och denna registeringsavgift täcks normalt i dina advokatkostnader. Totala omkostnader vid köp ligger på ca 7% av det förhandlade priset.

När du har fått ditt CPF-nummer, kommer du automatiskt att bli ansvarig för att betala skatt på nettointäkterna om du hyr ut din bostad på mellan 15 till 27,5%. När du säljer din brasilianska bostad, måste du betala reavinstskatt på mellan 15 till 27,5%.

Klimatet i Brasilien

Klimatet varierar beroende på var i landet man vistas, men är man inte söder om Rio så blir det aldrig kallt någon gång på året. I de norra och nordöstra delarna av landet är det på grund av närheten till ekvatorn varmt året runt. I inlandet kan temperaturerna falla rejält under delar av året. Rio kan sommartid bli mycket varmt och klibbigt p.g.a. den höga luftfuktigheten. På sommaren (från december till mars) kan temperaturerna stiga till runt 40 grader.

Rio har ett tropiskt klimat och vintertid (juni-augusti) är medeltemperaturen 19 grader. Sommartid kan det komma väldigt kraftiga regn, men solen brukar allt som oftast hålla sig framme. Vintertid kan regnet tidvis hålla i sig i något längre perioder, men mest nederbörd faller faktiskt under sommaren. Svensk sommarklädsel fungerar bra under vintertid i Brasilien.

Maten i Brasilien

Brasilien är ett enormt land, och därför varierar matvanorna från söder till norr, och från öster till väster. Vardagsmaten är dock oftast likadan över landet. Den består av kött eller kyckling, ris, bönor och farofa/farinha. Det är inte ovanligt att lägga en banan på tallriken heller. Dryck kan vara vatten, juice eller läskedryck. Mjölk dricker man inte som bordsdryck. Frukosten är liten, består ofast av en kopp kaffe och någon söt kaka eller smörgås därtill. Lunchen är lite senare på dagen, och är dagens största mål. Middagen varierar från område till område. Ibland äter man inte middag alls, men de flesta brukar äta något litet. Som svensk är det lätt att anpassa sig till den brasilianska maten, eftersom den inte är särskilt kryddstark eller innehåller några "konstigheter".

Går man på restaurang kan man prova det kända brasilianska soltorkade köttet, eller varför inte havets läckerheter. Man kan även gå på en så kallad ”Churrascaria”. Här går servitörerna runt med nygrillat kött av alla möjliga slag, och du får hela tiden möjligheten att välja mellan ox-, lamm-, gris- och kycklingkött m.m. eller varför inte kycklinghjärta? Till det har du ett stort smörgåsbord med tillbehör som ris, sallader, m.m.