Basilicata

Att köpa hus och lägenhet i Basilicata

Basilicata är inbäddad mellan Kalabrien och Apulien i södra Italien. Svenskar som väljer att köpa hus eller lägenhet i Basilicata är ofta på jakt efter en ny erfarenhet, med platser som erbjuder tystnad, färger, dofter och smaker och som vill komma bort från stressen i det moderna livet. Basilicta erbjuder mycket, som gamla medeltida byar, skog, skidåkning, bra stränder vid två hav m. m. Svenskar köper främst hus och lägenheter i gamla medeltida byar och städer i inlandet. Priserna är än så länge mycket överkomliga, men ökar succesivt och speciellt i medeltida byar som rustats upp under en längre tid med hjälp av regionala och statliga stöd och program.

Skogen och skogar som täcker bergen är översållade med små och charmiga byar, vissa till och med på en höjd av 1 000 m över havet, där ren luft, genuina smaker och naturens skönhet kombineras med historiska lämningar som uppfyller varje nyfikenhet. Monticchiosjöarna, en av de mest spektakulära platserna i Basilicata. Lake Grande och Lake Piccolo är två fantastiska sjöar som fyller två vulkankratrar av berget Vulture, nu utdöda och sjöarna är omgivna av tjock och frodig växtlighet. Basilicata gränsar till två hav: Joniska och Tyrrenska havet. Den joniska kusten, med de två berömda kustorterna Metaponto Lido och Policoro Lido, erbjuder breda stränder, antingen sandiga eller steniga och delvis omgivna av tallskog eller av eukalyptusträd som avger en härlig doft. Policastrogulfen, på Tyrrenska sidan, har en högre och mer indragen kust, där branta uddar varvas med små stränder och ett kristallklart hav.

Provinserna i regionen är Potenza (även regionala huvudstaden, med samma namn) och Matera.

Att resa till Basilicata

Med flyg till Bari flygplats och sedan tåg, buss eller hyrbil till centrala Basilicata, ca en timmes resa eller bilfärd, alternativt flyg till Brindisi och sedan hyrbil, ca två timmars bilfärd till centrala Basilicata, alternativt flyg till Neapel och sedan hyrbil, ca 2,5 timmars bilfärd till centrala Basilicata.

Att göra i Basilicata

Fiske, kitesurfing, vindsurfing, vandring, trekking, cykling och skidåkning på vintern.

Klimatet i Basilicata

Basilicata har ett mycket varierande klimat beroende på latitud och höjd. Bergen i inlandet har ett typiskt kontinentalt klimat, medan Joniska och Tyrrenska kusten har ett typiskt Medelhavsklimat. Dessa två motsatta klimat träffas i Matera-distriktet och i Vulture. Här kan en årlig nederbörd på 1 400 mm registreras, medan mellan Basento och Bradano är nederbörden endast 600 m m per år.